Formule 2

GP2 Series: Eerste wedstrijd prooi voor Luca Fillipi

De eerste wedstrijd van de GP2 Series op het Bahrain International Circuit in het gelijknamige oliestaatje is gewonnen voor Luca Fillipi (Super Nova International). Voor Super Nova was het de eerste overwinning sinds Adam Carroll in 2005 de hoofdrace won op Spa-Francorchamps. De tweede podiumplaats was voor de Duitser Timo Glock (iSport International). De beker voor de derde plaats ging naar de teamgenoot van Glock Andreas Zuber. Onze Chinese Nederlander Ho-Ping Tung (BCN Competition) kon zoals verwacht (nog) geen potten breken en reed zijn Dallara met V8-Renault motor naar een vijftiende plaats.

Er is echter niemand die dat hem kwalijk kan nemen. Tung mist eenvoudig de nodige kilometers met een voor hem nog vreemd team. De deal met het Spaanse team BCN kwam heel laat tot stand en Tung mistte daardoor de officiele GP2-testen en de broodnodige kilometers om ervaring op te doen. De GP2 is de laatste stap naar de Formule 1 en zeer competatief. Dat bleek al in de kwalificatie waar maar liefst 16 rijders binnen een seconde bleven van polesitter Luca Fillipe.

"Ik had nul ervaring in deze auto,'zei Ho-Pin na afloop van de race, maar nu weet ik veel meer, wat ik kan doen aan afstellingen, wat ik überhaupt met de auto kan doen. Ik krijg de dingen meer onder controle, dus krijg ik meer vertrouwen, dus komen er snellere rondetijden", aldus de coureur. Teamgenoot Yamamoto sloot Race 1 af op een 11e plek.
"Ik raak gewend aan de auto en dit is precies mijn nadeel ten opzichte van mijn collega's die alle testsessies hebben kunnen rijden. Door mijn late instap had ik nog nooit in een GP2-auto gereden. Ik ben nu aan het verkennen. Mijn sectortijden zijn nog te wisselend, maar daar werk ik keihard aan", Ho-Pin meldt dat het team erg tevreden is met zijn prestaties en met de rustige opbouw daarvan. "Morgen zit er meer in, de basis is verbeterd. Ik start in het midden van het veld, dus dat wordt druk. Ik zal keihard vechten voor een hogere finishplaats dan mijn startplaats, net als vandaag".

Uitslag race 1:
1. Luca Fillipi (Super Nova International) 33 ronden in 58:34.676
2. Timo Glock (iSport International) +8.162
3. Andreas Zuber (iSport International) +11.903
4. Bruno Senna (Arden International) +16.373
5. Lucas di Grassi (ART Grand Prix) +18.074
6. Adrian Zaugg (Arden International) +39.135
7. Nicolas Lapierre (DAMS) +39.462
8. Borja Garcia (Durango) +40.122
9. Karun Chandhok (Durango) +43.505
10. Michael Ammermüller (ART Grand Prix) +51.883
15. Ho-Pin Tung (BCN Competition) +1:12.116
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet