Sportscars

Sportscars: Kalender, hypercar naam en LMDh reglement gepresenteerd op Le Mans

ACO persconferentie

De kalender voor het negende seizoen van het FIA World Endurance Championship is bekend. De zes races tellende kalender werd vanmiddag op Le Mans gepresenteerd door de ACO en de FIA. Vanzelfsprekend is de kalender onder voorbehoud van de ontwikkeling van het coronavirus. De naam van de nieuwe klasse voor LMH en LMDh auto's kreeg ook een officiële naam.....HYPERCAR

Tekst: Marcel ten Caat (Twitter: @marceltencaat)
Foto's: PR

Het was al enige tijd duidelijk dat de kalender voor het seizoen 2021 korter zou zijn als gevolg van de corona pandemie en de volledig omgegooide kalender dit seizoen. Tijdens de persconferentie werden de aan de FIA World Motorsport Council voorgelegde data voor seizoen 9 gepresenteerd.

Het seizoen 2021 moet op 13-14 maart van start gaan met een officiële test op Sebring, gevolgd door de 1000 mijlen van Sebring op 19 maart. Dit jaar werd de wedstrijd in Florida afgelast door de Covid-19 maatregelen en mochten deze onverhoopt volgend jaar ook weer van toepassing zijn dan kan Sebring worden vervangen door een race in Europa.

Na Sebring staat op 1 mei de 6 Uur van Spa-Francorchamps op het programma, gevolgd door de 24 Uur van Le Mans op 12-13 juni. Een dikke maand na Le Mans, op 18 juli, wordt voor het eerst een wedstrijd gehouden op het circuit van Monza. De wedstrijd stond oorspronkelijk al voor 4 oktober dit jaar op de agenda, maar werd geschrapt.

Vervolgens gaat het FIA WEC voor de laatste twee races naar Japan en Bahrein. Op 26 september wordt op Fuji de vijfde ronde van het seizoen verreden, waarna de seizoensfinale op 20 november in Bahrein zal plaatsvinden. Mochten de omstandigheden het toelaten, dan zal het seizoen 2022 weer uit meer wedstrijden bestaan.

ACO kalender2021

HYPERCAR
ACO-president Pierre Fillon maakte ook de nieuwe naam van de topklasse van het FIA WEC bekend. De klasse die de LMP1 vervangt en waarin de nieuwe LMH, LMDh en non-hybride LMP1 auto's gaan uitkomen, gaat HYPERCAR heten. We zullen maar aannemen dat men bij de FIA en ACO alle creativiteit nodig had voor het herzien van kalenders en er weinig inspiratie voor een goede naam was.

Het technisch reglement voor LMDh is inmiddels ook bevestigd, waardoor de kans nog steeds aanwezig is dat deze auto's in 2022 te zien gaan zijn in het IMSA WeatherTech Sportscar Championship te zien zijn.

LMDh 2020 ACO
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet