DTM

DTM: Liveblog Nürburgring sprintcircuit

200918 DTM Mueller FP2

17.20 uur: Moest hij in de eerste sessie nog genoegen nemen met de zevende tijd, in de tweede vrije training van de DTM stelde Nico Müller weer orde op zaken. Zijn tijd van 1:19,943 minuten was tevens de snelste van de dag. "In de eerste sessie hebben we wat uitgeprobeerd, maar dat werkte niet", aldus de Zwitser. Jamie Green kwam tot op vier honderdsten van een seconde van Müllers tijd en was samen met de Zwitser de enige die onder de 1:20 bleef. Daarachter volgde Mike Rockenfeller als derde, terwijl Philipp Eng met de vierde tijd de beste BMW-rijder was. Rast, die vanwege een olielek in de versnellingsbak in de eerste sessie slechts acht ronden reed, eindigde als vijfde, voor Frijns, Scherer, Wittmann, Habsburg en Duval.

15.30 uur: Net als in de eerste sessie was ook in de tweede vrije training van de DTM Trophy Tim Heinemann met de HP Racing International-Mercedes de snelste, al was hij met 1:34,691 minuten iets langzamer dan eerder op de dag. Opnieuw was Lucas Mauron in de Racing One-Audi tweede, maar nu bedroeg zijn achterstand op Heinemann nog slechts een tiende van een seconde. Springob eindigde wederom als derde, ditmaal voor de Zwitser Felix Hirsiger in de Porsche van Allied Racing. Max Koebolt sloot de sessie als 17e af. "We hebben voor dit weekeinde een andere BOP en de gevolgen daarvan zijn duidelijk zichtbaar", zei hij.

14.30 uur: Ook het veld bij de Tourenwagen Legenden mag er zijn met 23 auto's. De rijders gingen zonder vrije training direct de kwalificatie in, waarin Stefan Rupp – die in beide historische series rijdt – met zijn Alfa Romeo 155 met een tijd van 1:32,633 minuten de snelste was. Jörg Hatscher reed de tweede tijd met de Mercedes C-Klasse, de Deen Kasper Aaskov eindigde met zijn Opel Calibra 4x4 als derde. Beste Nederlander was Gerbert Luttikhuis, die met zijn Mercedes 190 Evo de zesde tijd algemeen reed en daarmee snelste in zijn klasse was.

200919 DTM Green

14.00 uur:
Met een tijd van 1:20,052 minuten eindigde Jamie Green (foto boven) met de Audi RS 5 DTM van het Audi Sport Team Rosberg bovenaan in de eerste vrije training. De Brit had 0,217 seconden voorsprong op Sheldon van der Linde, die met de tweede tijd de best geklasseerde BMW-rijder was. Achter de Zuid-Afrikaan volgden diens BMW-collega's Marco Wittmann en Philipp Eng op de plaatsen drie en vier, voor Robin Frijns, tweede Audi-rijder in de rangschikking met de vijfde tijd, voor merkgenoten Nico Müller, René Rast en Mike Rockenfeller.

13.00 uur: Een veld van 28 auto's bij de Tourenwagen Classics bood een heerlijke aanblik en ook het geluid was voor de liefhebbers een genot. De snelste tijd in de vrije training was voor Stefan Rupp in zijn Audi A4 DTM, ruim vijf seconden sneller dan Gerhard Füller in de Opel Vectra STW. Snelste van de Groep A-auto's was de Deen Stefan Gregersen met een van de vele BMW E30 M3's in het veld. Peter Stox reed met zijn Porsche 964 Cup de zesde tijd en was daarmee achter Rupp tweede in de klasse 1 en zesde algemeen.

12.35 uur: Kelvin Snoeks is er in de DTM Trophy niet meer bij. Hij maakte zijn aankondiging van vorige week waar en stapte halverwege het seizoen op bij het Racing One-Audi-team uit onvrede over de 'balance of performance'. Daarmee is Max Koebolt, uitkomend voor het Walkenhorst-BMW-team, als enige Nederlander over. De plek bij Racing One is overgenomen door de Duitser Dominik Schaak.

d9d9f273-2ae9-4d0d-82fa-e44fe616203f

Ondertussen ging Tim Heinemann (foto boven), de leider in de tussenstand van het kampioenschap, in de vrije training op de 'Kurzanbindung' daar verder, waar hij vorige week op het Grand Prix-circuit was opgehouden. Met 1:34,396 minuten was hij ruim een halve seconde sneller dan Lucas Mauron in de Racing One-Audi. Die was op zijn beurt ruim twee tienden sneller dan Jan-Philipp Springob in de Superdrink by Bremotion-Mercedes. Peter Terting reed met de ProSport-Racing-Porsche de vierde tijd, zodat er drie merken onder de eerste vier plaatsen vertegenwoordigd waren. Max Koebolt reed de 15e tijd.

Vrijdag 12.30 uur: Wat later dan gebruikelijk, want we waren vanmorgen al vroeg ter plekke, maar richtten eerst de aandacht op wat er in Le Mans gebeurde. Het resultaat daarvan is elders op deze site na te lezen. Op de Nürburgring is het programma voor vandaag als volgt:

11.20-12.00 uur: 1e vrije training DTM Trophy
12.15-12.45 uur: vrije training Tourenwagen Classics
13.00-13.45 uur: 1e vrije training DTM
14.10-14.30 uur: kwalificatie voor race 1 Tourenwagen Legenden
14.50-15.30 uur: 2e vrije training DTM Trophy
15.50-16.10 uur: 1e kwalificatie Tourenwagen Classics
16.30-17.00 uur: 2e vrije training DTM
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet