DTM

DTM: Liveblog Nürburgring sprintcircuit

16.30 uur: Gerhard Füller won met zijn Opel Vectra STW de 'Golden Era'-race van de Tourenwagen Classics, waarin de recentere Audi A4 DTM van Stefan Rupp niet mee mocht doen. Füller had aan het eind van de twaalf ronden lange race een voorsprong van ruim 18 seconden op de Deen Steffen Gregersen met een BMW M3. De Duitser Markus Wüstenfeld eindigde met zijn Mercedes 190 Evo als derde. Marc Seesing sloot de race als achtste af.

16.00 uur: Opnieuw een start-finishzege in de DTM Trophy voor HP-Mercedes-rijder Tim Heinemann, zijn vijfde op rij. Toch moest de Duitser dit keer wel wat meer aan de bak, want zeker in de beginfase zette routinier Peter Terting in de PROsport-Porsche Heinemann flink onder druk. De wedstrijd begon met een interventie van de safety-car, want aan het eind van de formatieronde sloegen de vlammen achteruit de Racing-One-Audi van Lucas Mauron, die zijn auto op het rechte stuk van start en finish naast de baan parkeerde. De baanposten waren er snel bij om de metershoge vlammen te blussen, in de vierde ronde werd de race vrijgegeven. Heinemann bleef vooraan en won voor Terting, die een vrij eenzame wedstrijd reed. De derde plaats was voor de Brit Ben Green, die in de laatste twee ronden de hevig aandringende Jan Kisiel achter zich wist te houden. Max Koebolt was ook in diverse duels verwikkeld en sloot de race als achtste af.

200919 DTM Frijns pits

14.35 uur:
Drie safety-car-fases, drie flink beschadigde auto's: de eerste DTM-race van het weekeinde op de Nürbrgring bood volop actie. Maar zoals zovaak bleef Robin Frijns (foto boven) er ijskoud onder: hij nam bij de start de leiding en stond die gedurende de 39 ronden lange race ook niet meer af. Zo kwam de Limburger al voor de derde keer dit seizoen en voor de tweede keer binnen een week als DTM-racewinnaar over de eindstreep. René Rast eindigde op de tweede plaats, voor Marco Wittmann, die het beste resultaat van de dag voor BMW binnenhaalde. Met zijn winst liep Frijns in de tussenstand van het kampioenschap enigszins in op zijn teamgenoot Nico Müller, die in de beginfase in de rondte getikt werd, terugviel tot aan de staart van het veld en na een sterke wedstrijd als vijfde eindigde.

Lees het uitgebreide verslag van de DTM-race hier.

12.30 uur: Net als voor beide races van vorige week start de Duitser Tim Heinemann  ook vandaag vanaf de pole-position in de DTM Trophy. Met zijn Mercedes-AMG van het team HP Racing International was hij met een tijd van 1:33,533 minuten de snelste in het veld, voor oud-DTM-rijder Peter Terting in de PROsport Racing-Porsche. Daarachter volgen met Ben Green, Ben Tuck en Max Koebolt drie BMW-rijders, die het tempo in vergelijking met gisteren duidelijk beter te pakken hebben. De tijden van de eerste elf rijders lagen binnen een seconde.

200919 DTM Quali Rast

11.15 uur: Voor de derde keer dit seizoen start René Rast (foto boven) vanaf de pole-position voor een DTM-race. Op Spa en in Assen echter had hij op zondag de eerste startplaats in handen, op de Nürburgring was hij op zaterdag in de kwalificatie al de snelste. Aanvankelijk leek Robin Frijns wederom op weg naar de beste startplaats, maar een rode vlag met nog zo'n drie minuten te gaan wierp voor veel rijders de strategie overhoop.

De onderbreking was nodig, omdat Fabio Scherer met zijn WRT-Audi bij het uitkomen van de Kurzanbindung in de grindbak was gegleden en daar met zijn auto vast stak. Juist op dat moment waren veel rijders na een bezoek aan de pits op nieuwe banden aan een vliegende ronde bezig. Nadat Scherers auto was geborgen, werd de sessie met nog drie minuten op de klok hervat. Wittmann was de eerste die zijn tijd verbeterde, van elf naar zes, maar toen kwam Rast, die met zijn tijd van 1:19,472 minuten Frijns van de eerste plaats verdrong en de pole voor zich opeiste.
 
Robin Frijns heeft als tweede opnieuw een goede uitgangspositie en staat daarmee voor zijn teamgenoot Nico Müller, die de sessie als derde afsloot. Daarachter volgt een trio van BMW-rijders met Philipp Eng, Jonathan Aberdein en Marco Wittmann. Ferdinand Habsburg reed met de WRT-Audi de zevende tijd, voor Jamie Green, Fabio Scherer met de tweede WRT-Audi, en Timo Glock.10.30 uur: Stefan Rupp start vanaf de pole-position voor de race van de Tourenwagen Classics. Met zijn Audi A4 DTM in de kleuren van de kampioensauto van Timo Scheider uit 2009 eindigde de Duitser met een tijd van 1:31,540 minuten bovenaan, voor Gerhard Füller in de Opel Vectra STW en Markus Wüestefeld in de Mercedes 190E. Beste Nederlander in het klassement is Peter Stox met zijn Porsche 964 Cup op de achtste plaats. Marc Seesing sloot de kwalificatie met de BMW M3, ingezet door Vink Motorsport, als twaalfde af. De tweede kwalificatie moest eenmaal met de rode vlag worden onderbroken, omdat de Texaco-Ford Sierra van Jan van Gelderen bij de ingang van de pitstraat tot stilstand was gekomen.

zaterdag, 9.45 uur: Goedemorgen vanaf de Nürburgring, waar het nog steeds prachtig nazomerweer is, terwijl we via de beeldschermen zien hoe het in Le Mans inmiddels regent. Het programma hier in de Eifel is vandaag als volgt:

10.00-10.20 uur: 2e kwalificatie Tourenwagen Classics
10.40-11.00 uur: kwalificatie DTM
11.20-11.40 uur: kwalificatie Tourenwagen Legenden
12.00-12.20 uur: kwalificatie DTM Trophy
13.30-14.30 uur: race 1 DTM
15.15-15.45 uur: race 1 DTM Trophy
16.10-16.30 uur: race Tourenwagen Classics 'Golden Era'
16.50-17.20 uur: race 1 Tourenwagen Legenden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet