Sportscars

Sportscars: In gesprek met Le Mans-recordwinnaar en Rolex-ambassadeur Tom Kristensen

LEMANS13js 4479
Negen keer stond Tom Kristensen als winnaar op het podium in Le Mans

Dit jaar is het twee decennia geleden dat Audi zijn zegereeks in Le Mans begon. Tussen 2000 – het jaar van de eerste zege met de R8 – en 2014, de laatste zege met de R18 TDI, behaalde het merk in totaal 13 overwinningen in Le Mans. De Deen Tom Kristensen had een belangrijk aandeel in die successen: zeven van zijn negen zeges in Le Mans behaalde 'TK' met Audi. Ook voor Kristensen is er een jubileum: hij is tien jaar actief als ambassadeur van Rolex, een van de officiële sponsors van de race. Speciaal voor AUTOSPORT.NL sprak Kristensen over zijn relatie met het beroemde Zwitserse merk.

Tekst: aangeleverd bericht
Foto's: Rolex

Tom, dit jaar is het tiende jaar voor jou als Rolex-ambassadeur, wat betekent deze mijlpaal voor je?

Tom Kristensen: Het betekent heel veel om betrokken te zijn bij Rolex, eerst als beroepscoureur en daarna ook toen ik mijn loopbaan in de racerij beëindigd had. Als sportman is het de ultieme waardering als je ondersteuning van Rolex krijgt, vanwege de lange historie van het merk en vanwege het feit dat het op pioniersmomenten in de geschiedenis erbij was. Rolex heeft een langdurige betrokkenheid bij de autosport als partner van evenementen op het allerhoogste niveau. Ik ben er erg trots op dat ik aan de zijde van Rolex nog steeds een rol mag vervullen in de sport die me zo na aan het hart ligt, een ongelooflijk privilege.

Al voordat je werd opgenomen in de familie van Rolex-ambassadeurs had je op beslissende momenten in je loopbaan al Rolexen in ontvangst mogen nemen. Hoe speciaal zijn die horloges nu nog voor je en wat betekent het om een Rolex in ontvagst te nemen?

Mijn Rolex-horloges zijn emotionele bezettingen en blijven ook nu nog net zo bijzonder voor me als toen ik ze in ontvangst nam. Ze vertellen het verhaal van beslissende momenten in mijn carrière. Als ik naar die horloges kijk, zie ik niet alleen precisie-uurwerken, maar beleef ik opnieuw de prestaties die ik heb behaald met mijn team en mijn mederijders. Ik herinner me elk van die races nog alsof het gisteren was: de voorbereiding in de paddock, de fans rond het circuit en de ongelooflijke sfeer op de racedag zelf. Waar ik in de wereld ook kom, mensen vragen naar de verhalen achter die horloges, wat de wereldwijde uitstraling van de autosport en van Rolex bewijst. De Rolex Daytona is synoniem voor snelheid en duurzaamheid, het is het ultieme horloge voor iedere coureur.

LEMANS14js 5400
Kristensen racete in 2014 voor het laatst in Le Mans

Je bent negenvoudig winnaar van de 24 Uur van Le Mans. Waardoor ben je zoveel jaar lang zo succesvol geweest?

Gedurende de hele race is het erg belangrijk om mentaal sterk te zijn en geconcentreerd te blijven, anders straft de race je af. Er waren in mijn Le Mans-carrière heel wat momenten waarop de race niet volgens plan verliep, maar je vergeet je fouten nooit en je leert er altijd van. Ieder jaar keerde ik weer terug naar het Circuit de la Sarthe met het doel om het beter te doen. Natuurlijk zijn de auto's in de loop van mijn carrière ingrijpend veranderd. Door die snelle veranderingen moest je altijd je rijstijl aanpassen, jaar na jaar, ronde na ronde, maar ook van de dag naar de nacht. De bereidheid tot aanpassing was cruciaal voor het succes, vooral wanneer je tijdens een 24-ursrace te maken kreeg met wisselende weersomstandigheden.

LEMANS14js 5953


In je racecarrière heb je uitzonderlijke kwaliteiten ontwikkeld en ervaring opgedaan. Welke inzichten en adviezen zou je aan een jonge rijder doorgeven?


Om op een dag je doelen te kunnen verwezenlijken moet je altijd proberen om je eigen pad uit te stippelen en je eigen dromen na te jagen. Voor een coureur is passie de brandstof en daaruit vloeit vasthoudendheid voort. Wees open en eerlijk: toon je passie voor der sport en je honger om te presteren. Niemand wordt succesvol zonder liefde voor datgene wat je doet. Als rijder moet je leren dat als het resultaat niet gunstig voor je uitpakt, het je op langere termijn alleen maar sterker maakt en uiteindelijk kom je dan in een positie terecht waarin je mooie resultaten neer kunt zetten. Gedurende mijn carrière was ik in de gelukkige positie dat ik met heel veel goede mensen heb kunnen werken. De mensen de je om je heen verzamelt, helpen je om constant open te staan voor nieuwe ideeën en motiveren je om beter te worden. Autosport is een teamsport en goed teamwork leidt tot succes.

TK13sa 005-2
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet