TCR Series

TCR Europe: Nicolas Baert wint op zaterdag. Michelle Halder verslaat de mannen in race twee

2020 TCR Europe Zolder Race 1 8 Nicolas Baert 43

De jonge Belg Nicolas Baert reed op zaterdag vanaf de poleposition naar zijn eerste winst in de TCR Europe. Op zijn thuiscircuit Zolder pakte de Cometoyou Racing coureur de zege ondanks een safety car periode en een full course yellow in de slotfase. Mike Halder eindigde als tweede voor Mat'o Homola, die naar zijn eerste podium van het seizoen reed. Op zondag schreef Michelle Halder race geschiedenis door al eerste vrouw een TCR Europe wedstrijd te winnen. Na een wereldstart liet zij alle mannen en één dame Jessica Bäckman achter zich. De van de beste startplaats gestarte Daniel Lloyd, was niet opgewassen tegen de dadendrang van Halder en eindigde als tweede, wat wel betekende dat hij zijn koppositie in de titelstrijd verbeterde en met negen punten voorsprong op Mike Halder naar Monza vertrekt. Dániel Nagy pakte zijn eerste podium van dit seizoen op plaats drie.

Tekst: Gerrie Hoekstra
Foto's: PR

2020 TCR Europe Zolder Race 1 start 48

Race 1:
Mat'o Homola was het beste weg na de start en ging als koploper de eerste linkerbocht in. Voor de chicane had poleman Nicolas Baert zijn eerste plaats al weer terug. Daarachter veel geduw en getrek. Andreas Bäckman en Sami Taoufik vielen terug naar de achterhoede terwijl Pepe Oriola in de rondte ging na een tik van zijn teamgenoot Daniel Lloyd.

  2020 TCR Europe Zolder Race 1 7 Mike Halder 34

Mike Halder pakte in de tweede ronde de tweede plaats af van Homola, die op zijn beurt weer fel werd belaagd door Bennani en Nagy, terwijl de niet bestrafte Lloyd Michelle Halder passeerde voor de zesde positie.
  2020 TCR Europe Zolder Race 1 19 Andreas Backman 41

Een opvallend toeval was er in de vijfde ronde waarbij zowel Jessica Bäckman als haar broer Andreas in verschillende bochten van de baan raakten en voor een drie ronden lange safety car interventie zorgden. Na de herstart moest de langzaam rijdende Bennani opgeven. Julien Briché en John Filippi kwamen in bocht negen met elkaar in aanraking in een gevecht om de tiende plaats. Beide rijders konden hun strijd voortzetten.

  2020 TCR Europe Zolder Race 1 123 Daniel Lloyd-53 Michelle Halder 52

In de elfde ronde hadden Florian Briché en Jean-Laurent Navarro contact in de Jacky Ickxbocht. De eerste kon zijn wagen nog naar de pits rijden terwijl Navarro zijn bolide op de baan moest achterlaten. Een Full Course Yellow zorgde voor wat rust, voordat in de dertiende ronde het veld weer werd losgelaten. Martin Ryba haalde Michelle Halder in voor de zesde positie en Julien Briché moest opgeven na een harde knal tegen de vangrail. Baert trok zich vooraan nergens wat van aan en won de wedstrijd overtuigend met bijna drie seconden voorsprong op Mike Halder. Homola hield Nagy achter zich en werd als derde afgevlagd.
  2020 TCR Europe Zolder Qualifying 8 Nicolas Baert 97


UITSLAG RACE 1

2020 TCR Europe Zolder Race 2 start 62

Race 2:

Michelle Halder had vanaf een tweede startplaats een wereldstart en verschalkte gelijk de van poleposition gestarte Lloyd en leidde het veld. Daarachter ging het in de Sterrenwachtbocht fout tussen Julien Briché en Andreas Bäckman, laatstgenoemde moest de strijd staken terwijl Julien Briché, na vijf ronden moest opgeven. Een paar honderd meter verder werd Martin Ryba in de Chicane aangetikt.

  2020 TCR Europe Zolder Race 2 99 Daniel Nagy 74

Nagy verdedigde zijn derde plaats heftig tegen de aandringende Mike Halder, met daarachter een opgejaagde Mat'o Homola door Nicolas Baert , die hem uiteindelijk wist te passeren. Pepe Oriola haalde in de achtste ronde Sami Taoufik in voor plaats zeven. Beide rijders verkleinden snel het gat naar Homola en voerde de druk op.

  2020 TCR Europe Zolder Race 2 70 Mato Homola 87

Oriola passeerde Homola in de twaalfde ronde, waarbij laatstgenoemde gedurende de laatste ronde in een gevecht was beland met Taoufik, Teddy Clairet en John Filippi. Homola behield uiteindelijk de achtste plaats voor Teddy en Filippi, terwijl Taoufik een fout maakte en terugzakte naar de 12de positie.
  2020 TCR Europe Zolder Race 2 53 Michelle Halder 64


Vooraan vergrote de snelle dame Michelle haar voorsprong op Lloyd, die nog een waarschuwing kreeg voor het negeren van de track limits. Halder had na het vallen van de finishvlag een voorsprong van twee seconden opgebouwd op de Brit. Nagy maakte het podium compleet.
Na de race kreeg Teddy Clairet een 30 seconden tijdstraf vanwege de tik op Martin Ryba in de chicane in de openingsronde en zakte van de negende plaats terug naar de 18de positie.

  2020 TCR Europe Zolder Race 2 podium 71


UITSLAG RACE 2

STAND na vier wedstrijden
  2020 TCR Europe Zolder Race 2 parc ferme 70

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet