Ford Fiesta Sprint Cup

Ford Fiesta Sprint Cup: Kees Koning, duizendpoot in de autosport

A38I5646

Zijn naam verraadt het al enigszins. Kees Koning is in de nationale autosport een belangrijk man, al zal hij dat van zichzelf nooit zeggen. Moeiteloos verwisselt hij van pet, actief als mediamanager van Circuit Zandvoort, het geven van rondleidingen, commentator, het geven van een cursus, of op race control als wedstrijdleider van de Ford Fiesta Sprint Cup. Wie is deze veelzijdige Koning?

Tekst en foto's: PR

Vlaggen
Kees vertelt met een grote glimlach: "Mijn ouders hadden vroeger op de boulevard van Zandvoort een snackbar. Ik was daar als jochie van twaalf vaak te vinden en ontdekte een gat in de omheining van het circuit. Dat werd voor mij de toegang naar een wereld die me enorm interesseerde. Ik keek hoe alles in zijn werk ging en zoog alle info op. Ik leerde wat de vlaggen die gezwaaid werden betekenden en dat wilde ik ook. In de snackbar vond ik wat ik zocht. Een stuk uit een gele vlag van Chocomel en een stuk rood uit een Marlboro vlag was snel gevonden. Stukken bezemsteel werden mijn vlaggenstokken. Ook de olievlag was zo natuurlijk zo gemaakt. Na lang zoeken vond ik een Heineken vlag en met de groene vlag was mijn set compleet. Achteraf bleek die Heineken vlag een 'collectors item' te zijn van mijn vader – iets waar hij me af en toe nog plagend aan herinnert "

A38I5654

Eerste optreden
Natuurlijk moest dat in de praktijk gebracht worden. "Er waren trainingen aan de gang en ik zag dat de post voor de Tarzanbocht onbemand was. Dus klom ik in die post en wachtte af. Ik zag opeens een auto de grindbak in gaan en zag dat er nog geen vlag gezwaaid werd. Dus pakte ik mijn gele vlag en begon te zwaaien. Ik zag dat de post ervoor ook de gele vlag zwaaide en wist dat het goed zat. Toen ik hen na een rode-vlag onderbreking de groene vlag zag zwaaien deed ik dat uiteraard ook meteen en zo ging dat enige tijd door. Ik genoot volop!"

Meekijken
Natuurlijk was bij de wedstrijdleiding opgevallen dat er vanaf een vreemde locatie vlaggen gezwaaid werden en nadat de sessie was afgelopen kwam er een auto naar de post van jonge Kees gereden. Die zag tot zijn verbazing een jongen die nauwelijks boven de post uitkwam en vroeg wat hij daar aan het doen was. "Vlaggen", zei Kees zonder te blikken of te blozen. De marshalls in de auto vertelden hem dat dit niet mocht, maar ze brachten hem naar een andere bemande post in de Gerlachbocht en daar mocht Kees meekijken. "Dat was heel leuk, al was zelf vlaggen natuurlijk wat ik graag wilde." De basis was echter gelegd en zodra Kees oud genoeg was meldde hij zich bij de OCA's, waar hij de hele leerschool doorliep.

A38I5672

Studie en werk
Ondertussen had Kees zijn Atheneum afgerond en hij ging communicatiewetenschappen studeren op de Universiteit. "Op Circuit Zandvoort hielp ik vanaf 2005 perschef Dirk Buwalda en dat paste goed bij mijn studie. Dat ging echt prima en eind 2006 werd ik officieel als mediacoördinator. Dat was voor mij natuurlijk ideaal naast mijn studie. Maar dat was zoveel werk dat ik minder tijd voor mijn studie had en er dus langer over gedaan heb. Maar ik heb doorgezet en mijn diploma gehaald."

Een natural
In de racewereld zag men het potentieel van Kees, want hij werd op veel plekken ingezet. Natuurlijk als mediamanager nadat Buwalda naar Bali vertrok, maar doordeweeks ook vaak op race control om alles dat op de baan gebeurt in de gaten te houden. Ervaren wedstrijdleiders Paul Beck en Martin van de Pavert zagen het gemak waarmee Kees dat deed en vroegen hem drie jaar geleden of hij interesse had in een opleiding tot wedstrijdleider. Dat hoefden zij geen twee keer te vragen aan de gretige duizendpoot.

A38I5638

Mentor
Met Bobbe Veldkamp als mentor volgde Kees een intensief traject. "Dat werkt heel fijn samen, we vullen elkaar goed aan. Er is ruimte voor discussie, altijd met respect voor elkaar en dat is heel belangrijk. De emotie van de rijders is enorm groot, daar moet je goed mee kunnen omgaan. Coureurs zien de dingen vaak anders dan wat wij gezien hebben en je moet ze proberen te overtuigen. Je blijft elk evenement leren, geen race is hetzelfde. En dat maakt het ook interessant." Sinds 2019 is Kees, na het succesvolle afronden van de cursus, wedstrijdleider van de Ford Fiesta Sprint Cup.

Met goed gevoel naar huis
Dat is echt geen makkelijke taak weet hij inmiddels. "Ik wil graag dat alle rijders en teams na afloop met een goed gevoel naar huis gaan. Met het hele team op race control en in samenwerking met de marshalls langs de baan zien we alles op de baan. Soms is echter niet helemaal duidelijk wat er gebeurt en dan moet je toch een beslissing nemen. Dan is het handig om na de race de on board beelden van de betrokkenen te bekijken. Dat is volgens de reglementen niet verplicht, maar je wil de juiste beslissing nemen en dan gebruik je alle middelen die je tot je beschikking hebt. Met de huidige technieken zien we bijna alles en ik moet zeggen dat we er gelukkig samen met de betrokkenen altijd wel tot tevredenheid uit komen. Dat geeft een goed gevoel en daar gaat het uiteindelijk ook allemaal om. Dat iedereen veilig kan racen en vooral plezier heeft."

A38I5662

Veel op zijn bordje
Met al zijn taken heeft Kees Koning een werkweek waarin hij met 40 uur niet uitkomt. "Naast mijn werkzaamheden als mediamanager op Circuit Zandvoort geef ik ook rondleidingen, ben ik tijdens sommige evenementen speaker voor het publiek en ook verzorg ik de website en ondersteun ik de social media van Circuit Zandvoort." In het mediacentre helpt Kees de aanwezige pers en de fotografen en daarnaast dus ook op race control tijdens de V-Max evenementen, voor de Supercar Challenge, de Mazda MX-5 Cup en de Ford Fiesta Sprint Cup.

kees-koning-1

De Koning van Circuit Zandvoort is hij niet, maar dat Kees een essentiële rol speelt in de Nederlandse autosport is duidelijk.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet