Formule 3

Glenn van Berlo op de Red Bull Ring naar beste seizoensprestatie in Euroformula Open

GvBerlo.RedBullRing.03

TeamNL-talent Glenn van Berlo heeft op de Red Bull Ring met een zevende en vijfde positie zijn beste klasseringen van zijn debuutseizoen in de Euroformula Open gescoord. In beide races maakte de 18-jarige Nederlander geen fouten en reed zowel verdedigend als aanvallend twee sterke races. In het rookie klassement van deze Formule 3-klasse eindigde de voor Drivex uitkomende Nederlander op een tweede respectievelijk derde plaats. "We hebben in ons derde weekend weer veel progressie geboekt. Met name in de kwalificatie is echter nog wel wat winst te behalen, waardoor we in de races wat verder naar voren kunnen beginnen", keek Van Berlo op zijn goede weekend terug.


Tekst: aangeleverd bericht
Foto's: Euroformula Open

De Oostenrijkse Red Bull Ring was het strijdtoneel van de derde ronde van het Euroformula Open kampioenschap. Op de bij Spielberg gelegen baan waar al diverse Nederlandse coureurs successen vierden, verbeterde TeamNL-talent Glenn van Berlo in de kwalificatie zijn in de vrije trainingen gereden tijden met maar liefst anderhalve seconde en eiste daarmee de tiende startpositie voor zich op. De 18-jarige rijder uit Veghel bleef daarmee slechts 0,4 seconden verwijderd van een tijd die recht gaf op de vijfde startpositie.

GvBerlo.RedBullRing.04

Met een goede start en door te profiteren van wat schermutselingen in de eerste bochten lag de voor het Spaanse Drivex team uitkomende Van Berlo meteen achtste, om zelfs als zevende de eerste ronde uit te komen. Gaandeweg de wedstrijd moest de TeamNL-coureur de rijder voor hem laten gaan, maar had ook een behoorlijk gat naar zijn directe achtervolgers. Vanuit de achterhoede kwam echter de na een slechte start ver teruggezakte Niklas Krütten opzetten, een van Van Berlo's concurrenten in het rookie klassement. De Duitser wist Van Berlo tot op 0,2 seconden te naderen. De Drivex-piloot verdedigde zijn positie echter vakkundig en was in bepaalde sectoren van de baan zoveel sneller, dat Krütten ook geen serieuze aanval kon wagen. In de slotronden wist Van Berlo zelfs weer wat afstand te nemen en passeerde zo als zevende de finish, zijn hoogste klassering in zijn debuutseizoen in deze Formule 3-titelstrijd en goed voor een tweede plaats in het rookie klassement. "Door in bepaalde sectoren maximaal aan te zetten, lukte het om Krütten bij het opkomen van het rechte stuk net ver genoeg op afstand te houden zodat hij geen aanval kon inzetten. Een leerzame wedstrijd wat bandenmanagement betreft", aldus Van Berlo.

GvBerlo.RedBullRing.05

De kwalificatie voor de tweede race leverde voor Van Berlo een negende positie op. Met een uitstekende start, door goed uit de drukte te blijven en de juiste lijnen te kiezen, wist de TeamNL-rijder in de eerste bochten meteen drie plaatsen winst te boeken. Even moest Van Berlo zijn zesde plaats verdedigen en verloor daardoor al snel de aansluiting met de rijders op de plekken vier en vijf. Toen een van deze rijders echter in de achtste ronde een fout maakte, sloeg de Nederlander meteen toe en had de vijfde positie te pakken. Naarmate de wedstrijd vorderde kwam de Drivex-piloot onder druk van de twee rijders achter hem. Van Berlo maakte echter geen fouten en hield zijn belagers ver genoeg achter zich zodat ze geen inhaalacties konden wagen. In de slotronden nam Van Berlo weer iets meer afstand en passeerde zo als vijfde de finish. Daarmee verbeterde de TeamNL-rijder opnieuw zijn beste klassering van dit seizoen. Na zijn tweede plaats van zaterdag in het rookie klassement eindigde Van Berlo daarin dit keer als derde.

GvBerlo.RedBullRing.02

"In beide races had ik in het begin wat moeite om de banden op temperatuur te krijgen waardoor ik al snel de aansluiting met de rijders voor me verloor. Na een aantal ronden werd dat beter en kon ik het tempo goed volgen. De starts waren allebei goed en in race twee kon ik meteen een paar plaatsen goedmaken. We hebben dit weekend, zeker ook als team, weer flinke stappen gezet en zijn dichterbij de top vier gekomen, al is daar nog wel wat tijdwinst te behalen. De kwalificaties moeten nog wat beter waardoor je in de wedstrijd verder vooraan kunt beginnen. Als je er vanaf het begin bij zit, is het tempo makkelijker te volgen dan wanneer je eerst een paar man voorbij moet en er al een gat is ontstaan. Voor de volgende wedstrijd in Monza is er nog een testdag en dan gaan we daar zeker aan werken", blikte Van Berlo alweer vooruit naar het volgende raceweekend van de Euroformula Open.

GvBerlo.RedBullRing.06
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet