Porsche Cups

Porsche Supercup: Faulkner winnaar eerste wedstrijd in Bahrein

Damien Faulkner mag zich de eerste racewinnaar noemen van het nieuwe seizoen in de Porsche Mobil 1 Supercup. De Ier verwees op het bijzonder hete circuit van Bahrein zijn concurrenten Uwe Alzen en Alessandro Zampedri naar de lagere treetjes van het erepodium. Patrick Huisman was met plek acht de beste van in totaal zes Nederlanders in het 29 auto’s tellende veld.

Tekst: Marc Kok

Prachtig debuut
De winst is voor Faulkner een prachtig debuut in de Supercup. Dat de 30-jarige coureur wel weet hoe hij met een Porsche moet omgaan, bewees hij de afgelopen twee jaar in de Britse Carrera Cup. Niet alleen veroverde Faulkner in die periode tweemaal de titel, hij stond tevens liefst 37 van de 40 wedstrijden op het podium.

damienfaulknerwintbahreinrace1b
Damien Faulkner. Foto: racecam.de

Na een matige start, waarbij Faulkner van plaats twee terugviel naar vier, kwam de Ier snel op stoom en was hij de snelste man van het veld. Na een geslaagde inhaalactie op David Saelens, profiteerde Faulkner van het gevecht van Zampedri en Alzen, waarbij Zampedri een (te) late remactie moest bekopen met plaatsverlies aan Faulkner.

Foutje Alzen
De Ier zette vervolgens ook Alzen onder druk, die halverwege de strijd een foutje (slecht aansnijden bocht) toestond en de koppositie aan Faulkner moest geven. Vervolgens was de rode Porsche van Faulkner niet te houden en finishte hij na 12 ronden (64,698 kilometer) met bijna vier seconden voorsprong op Alzen. Regerend kampioen Richard Westbrook kwam op dik vijf seconden als vierde over de meet.

Beste Nederlander
Patrick Huisman was in de woestijn van Sakhir zoals verwacht de meest rappe Hollander. Gestart vanaf plaats zeven, moest de viervoudig Supercup-kampioen tijdens de wedstrijd – na een mooi gevecht met onder meer Christian Menzel – een plekje toegeven.

Tien plaatsen winst
Sebastiaan Bleekemolen kan terugkijken op een nette wedstrijd. Vanaf plaats 21 op de grid bleef de Haarlemmer in de beginfase niet alleen goed uit een aantal botspartijen, maar wist hij ook racend een aantal tegenstrevers te verschalken. Met plaats elf, op 25,699 seconden van Faulkner, mag Bleekemolen tevreden zijn.

michaelensebastiaanbleekinbahreinb
Michael en Sebastiaan Bleekemolen in Bahrein. Foto: racecam.de

Robert van den Berg eindigde als vijftiende, terwijl Paul van Splunteren (17), Michael Bleekemolen (19) en Simon Frederiks (20) nog iets meer terrein toegaven. Jaber Al Khalifa, de regionale sjeik, deed als gastrijder mee en werd als 22ste en laatste afgevlagd. Zeven coureurs vielen voortijdig uit.

Zondag is, in het voorprogramma van de Formule 1, de tweede Porsche Supercup-wedstrijd.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet