DTM

DTM: Müller domineert, Frijns verliest terrein na spannend duel met Rast

200912 Frijns race
De actie die Frijns een mogelijke tweede plaats kostte

"Ik wil wel weer eens winnen", zei Nico Müller nog geen week geleden na afloop van de zondagsrace van de DTM op het TT Circuit Assen. Zes dagen later maakte de Zwitser op de Nürburgring die ambitie waar: hij leidde van start tot finish en schreef met overmacht de negende race van het DTM-seizoen op zijn naam, zijn vierde overwinning van het seizoen. René Rast eindigde na een spannend duel met Robin Frijns op de tweede plaats, Marco Wittmann werd als beste BMW-rijder als derde geklasseerd. Robin Frijns streed een tijdlang om de tweede positie, maar ging in de 27e ronde in het duel met Rast in de rondte en moest uiteindelijk genoegen nemen met de vijfde plaats.

Tekst: René de Boer (vanuit Nürburg, Twitter: @renedeboer)
Foto's: PR

200912 DTM Start
Kopstart voor Müller vanaf pole, daarachter Rast, Frijns, Rockenfeller en Wittmann

De dummy-grid van de race was voor de tribunes aan het eind van het rechte stuk om de bezoekers te bedanken voor hun aanwezigheid. Müller nam bij de start de leiding voor Rast en Frijns, terwijl Rockenfeller de vierde plaats overnam van Wittmann. In de achtste ronde was Rockenfeller de eerste vanuit de kopgroep die naar binnen kwam voor zijn stop.

Vier ronden later stopte Müller, waarop Rast de leiding overnam. In de volgende ronde passeerde Frijns Rast, die met verve zijn positie verdedigde, maar zonder succes en aan het eind van de ronde binnenkwam. In de 15e ronde maakte Frijns zijn stop en kwam net voor Rast weer de baan op, maar uiteraard had Rast op warmere banden geen enkele moeite om Frijns te passeren, waarbij hij ook nog even een duw uitdeelde aan onze landgenoot, de revanche voor Frijns' eerdere actie in de 13e ronde.

200912 DTM race Rast pits
Pitstop van René Rast

Nadat alle rijders hun stop hadden gemaakt, leidde Müller voor Rockenfeller, Rast, Frijns, Wittmann, Eng, Glock, Duval, Aberdein en Van der Linde. Al snel werd duidelijk dat Rockenfellers strategie van een vroege pitstop niet de juiste keuze was, want de Duitser verloor met slechter wordende banden terrein. Zo kwam eerst Rast er voorbij, even later Frijns en kort daarna ook Wittmann.

Terwijl Müller een straatlengte voorsprong had, opende Frijns in de 26e ronde de aanval op Rast voor de tweede plaats. Een halve ronde later zette Frijns bij het aanremmen van de eerste bocht aan de binnenkant zijn auto naast die van Rast, maar dat ging mis. Bij het remmen reed Frijns te hard over de kerbstones, waardoor zijn auto hoog de lucht in ging en Frijns hem niet meer onder controle kon houden. Terwijl Rast geluk had dat hij niet geraakt werd, ging Frijns in de rondte en ook hij had geluk dat hij uit het grind wist te blijven. Wittmann was letterlijk de lachende derde en erfde de derde plaats, Frijns hield het verlies als vijfde achter Rockenfeller nog beperkt.

200912 DTM race MUE finish
Terwijl Müller als winnaar over de eindstreep komt, is de concurrentie nog niet eens in zicht

Vooraan reed Müller na 31 ronden onbedreigd naar de overwinning, zijn vierde van het seizoen, waarmee hij zijn voorsprong als leider in de tussenstand van het kampioenschap verder vergrootte. Rast werd tweede voor Wittmann, Rockenfeller en Frijns. Daarachter volgden BMW-rijders Eng, Glock en Van der Linde, Duval (die een tijdstraf van tien seconden kreeg voor het over de witte lijn rijden bij het binnenkomen van de pits) en Aberdein.

200912 DTM MUE winner
Voor de vierde keer dit seizoen winnaar: Nico Müller
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet