Sportscars

Sportscars: Max van Splunteren maakt het Nederlandse tiental in Le Mans vol

200911 Splunteren Le Mans
Max van Splunteren rijdt volgende week in Le Mans

Schreven we slechts enkele dagen geleden nog dat het tiental bij de Nederlandse deelnemers aan de 24 Uur van Le Mans waarschijnlijk niet meer gehaald zal worden, kwam Max van Splunteren, de kersverse rookie-kampioen in de Porsche Mobil 1 Supercup, vanavond tijdens het Formule 1-Café bij Ziggo met de aankondiging dat ook hij volgende week in Le Mans rijdt. Daarmee zijn er dus inderdaad tien Nederlandse deelnemers, een record!

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: Porsche AG/Jürgen Tap, archief AUTOSPORT.NL

Van Splunteren zal uitkomen met de Porsche 911 RSR met het startnummer 78, ingezet door Dempsey-Proton Racing. Hij deelt de auto met de Italiaan Michele Beretta en de Oostenrijkse gentleman-rijder Horst Felbermayr jr. Voor Van Splunteren wordt het een druk weekeinde, want naast zijn deelname aan de 24-uursrace start hij, als beloning voor het winnen van de rookie-titel in de Supercup, ook met de VIP-auto van Porsche in de Carrera Cup-race, die in het voorprogramma van de 24-uursrace verreden wordt.

"Mega-gaaf om die kans te krijgen", zegt Max van Splunteren in een reactie aan AUTOSPORT.NL. "Mijn doel is om zoveel mogelijk te leren in een zo kort mogelijke tijd, en gewoon lol hebben. Ik heb nog nooit met die auto gereden, nog nooit op het circuit, alleen een keer op het Bugatti-circuit, maar dat zijn alleen maar de eerste drie bochten... De baan is ruim 13 kilometer, dus dat is nog wel een dingetje! De mannen met wie ik rijd hebben al ervaring in die auto, dus ik zal gewoon heel veel moeten gaan leren en uiteindelijk vertrouwd te raken met de auto, de speed op te pikken en te genieten, want dat is denk ik wel het grootste gedeelte van deze hele race. Het is natuurlijk een beetje last-minute in elkaar gezet, maar ik ben echt blij dat ik dit kan en mag doen!"

200911 Porsche Fassbender
In de Carrera Cup-race rijdt Van Splunteren met de VIP-auto van Porsche, waar in Barcelona acteur Michael Fassbender in uitkwam

Zoals gezegd heeft Van Splunteren door zijn deelname aan de 24-uursrace en zijn optreden in de Carrera Cup-race een dubbel programma. "In de Carrera Cup-race vertegenwoordig ik de Supercup als rookie-kampioen in de VIP-auto van Porsche", vertelt hij. "Daar rijd ik in de kleuren waarmee acteur Michael Fassbender in Barcelona gereden heeft. Het wordt inderdaad wel een druk weekeinde: donderdag de hele dag in de RSR, vrijdag de hele dag in de Cup-auto, zaterdagochtend de Cuprace en zaterdagmiddag om half drie gaan we van start! Ik kijk er heel erg naar uit en wil ook graag al mijn partners bedanken die me ook hierin steunen."

Met zijn deelname aan de 24 Uur van Le Mans start Van Splunteren tien jaar na zijn vader Paul in de klassieker aan de Sarthe. Die eindigde in 2010 met de Porsche van het Belgische Prospeed-team samen met Niek Hommerson en Louis Machiels als 21e algemeen en als zevende in de GT2-klasse, waarin toen nog geen onderscheid werd gemaakt in Pro- en Am-rijders. Opmerkelijk genoeg won het toenmalige Felbermayr-Proton-team toen de klasse. "Horst Felbermayr jr. reed toen samen met zijn vader in een van de andere auto's van het team en ik kan me nog herinneren hoe ik samen met senior in de nacht zij aan zij het rechte stuk van Mulsanne opreed: een geweldige ervaring", zegt Paul van Splunteren.

100612 24u lm splunteren actie
Vader Paul van Splunteren reed in 2010 met de Prospeed-Porsche in Le Mans

De Van Splunterens zijn overigens niet de eerste Nederlandse familie waarin twee generaties aan de 24 Uur van Le Mans hebben deelgenomen: de familie Hezemans heeft als een van de zeer weinige families zelfs drie generaties met Le Mans-deelnames. Na vader Thieu in 1956 startte Toine in 1970, 1973 en van 1975 tot en met 1978 ieder jaar, terwijl Mike Hezemans in 1997, 2002, 2004, 2007 en 2008 aan de race deelnam.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet