IndyCar

Indycar: Preview Honda 200 Mid Ohio. Thuiswedstrijd RLL. Geeft VeeKay zichzelf een presentje?

Dit weekend weer een double-header op de Indycar-kalender. Ditmaal op de Mid Ohio Sports Car Course. Een thuiswedstrijd voor de teams van Rahal Letterman Lanigan Racing en het team van Michael Shank Racing. Een circuit waar van de coureurs fysiek nogal wat gevraagd wordt. Geen gemakkelijke baan overigens. Na vandaag kan er overigens niet meer van teenager VeeKay gesproken worden. VeeKay viert vandaag zijn 20e verjaardag en het zou mooi zijn indien hij zichzelf zijn team en zijn fans met een supermooi resultaat kan belonen. Het zou een mooi verjaardagscadeau zijn toch?

2020 VeeKay2
Geeft VeeKay zichzelf dit weekend een verjaardagspresentje?

Tekst Willem J. Staat
Foto's Indycar

Preview Honda 200 Mid Ohio. Thuiswedstrijd RLL. Geeft VeeKay zichzelf een presentje?
Met Mid Ohio dit weekend op de kalender zijn er nog vijf races te gaan. Na dit weekend staan er nog twee wedstrijden op de roadcourse van Indianapolis op de kalender en vervolgens St. Petersburg als afsluiter.

Het grote nieuws afgelopen week kwam natuurlijk van het team van Chip Ganassi Racing dat met Jimmie Johnson een overeenkomst voor 2021 sloot. Maar het ziet er naar uit dat Ganassi-coureur Scott Dixon dit seizoen voor zijn vijfde titel in de Indycarseries gaat. Dixon lijkt in theorie de beste papieren op de titel te hebben. Voorafgaande aan St. Petersburg heeft "The Iceman" een voorsprong van maar liefst 96 punten op Penske-coureur Josef Newgarden.

2020 Scott Dixon
Scott Dixon zit dicht bij een vijfde titel.

Overigens won Dixon in 2019 eveneens deze wedstrijd. Het verschil tussen zijn rookie teamgenoot Felix Rosenqvist bedroeg toen slechts 0.0934 secs. Het team van Chip Ganassi behaalde op de Mid Ohio Sports Car Course maar liefst 11 overwinningen. Daarvan kwamen er zes op naam van Scott Dixon te staan.

Opvallend genoeg lieten de Penske-coureurs op zowel de Brickyard en Gateway veel punten liggen terwijl ovals toch eigenlijk de specialiteit van Team Penske zijn. Newgarden is er voor dit weekend nog wel van overtuigd dat hij het gat met Dixon kan dichten. Newgarden rijdt dit weekend in een blauw kleurenschema van hoofdsponsor PPG overigens. Om het gat met Dixon dit weekend te dichten zal Newgarden veel geluk of wat neutralisaties moeten hebben die zijn kant uit vallen. Voor Newgarden wordt het eigenlijk al een make-or break weekend.

Pat O'Ward staat in de tussenstand als derde genoteerd en Indy 500 winnaar Takuma Sato als vierde. Van de Mexican O'Ward hebben we inmiddels gezien dat hij bloedsnel is en al tweemaal een overwinning vanwege slechte strategische beslissingen van zijn team door zijn neus zag glippen.

2020 Takuma Sato Blijft Sato bij RLL? Bobby Rahal wil hem graag in zijn team houden. Vanwege het Honda pakket en de Japanse Yen die de Japanner meebrengt.

Sato ook in 2021 bij RLL
Ondanks zijn "hoge leeftijd" beleeft Takuma Sato eigenlijk één van zijn beste Indycar seizoenen en is theoretisch nog steeds een titelkandidaat. Bobby Rahal kondigde vandaag aan dat hij Takuma Sato ook voor 2021 bij het team van RLL wil behouden.

Bobby Rahal: " Wij zijn op Takuma's contract gefocust en wij willen hem graag behouden. Sinds dat Takuma bij ons in 2018 terugkwam is het toch indrukwekkend met het succes en de overwinningen die hij voor ons behaald heeft. Het opnieuw sluiten van een contract met Takuma heeft de hoogste prioriteit. Een eenheid met Graham is het doel!" Sato brengt natuurlijk traditioneel het Honda pakket meer, maar ook kijkt men inmiddels bij het team van Rahal naar een derde rijder uit.

Conor Daly
Conor Daly rijdt dit weekend bij ECR weer in de kleuren van de luchtmacht.

Voor de wedstrijd op Mid Ohio behoort Andretti-coureur Alexander Rossi eveneens tot de favorieten. In 2018 behaalde hij hier een overtuigende overwinning. Het verleden heeft bewezen dat Rossi vooral op Mid Ohio goed scoort. En ook Colton Herta mogen we evenals Alex Palou en Michael Ericsson niet voor een goed resultaat uitsluiten. Michael Ericsson liet juist de afgelopen week nog doorschemeren dat men in de Formule 1 ook eens naar Indycar moest kijken om het spektakel te verbeteren.

2020 VeeKay
Gaat VeeKay dit weekend met een verjaardagspresentje scoren?

Verdere doorbraak VeeKay?
De Mid Ohio Sports Car Course is voor VeeKay altijd goed geweest. De Nederlander behaalde hier een overwinning in de ProMazda series en stond de afgelopen jaren in het "The Road to Indy" hier telkens op het podium.Tevens is het de baan waar vorig jaar het avontuur met Ed Carpenter Racing begon. Na die eerste tests was teameigenaar Ed Carpenter zo enthousiast dat hij de Nederlander direct een contract aanbood.

Rinus VeeKay: "Ik kijk met spanning naar Mid Ohio uit. We hebben er even op moeten wachten. Vorig jaar had ik een erg belangrijke test met Ed Carpenter Racing hier. Goede herinneringen maar ook aan "The Road to Indy" waar ik altijd op het podium stond en twee overwinningen hier behaalde. Van deze baan en de sfeer eromheen daar hou ik van. Het seizoen loopt langzaam naar zijn einde toe. Wij hadden een paar goede wedstrijden en het is goed om nu het momentum te behouden."

Misschien kan Mid Ohio dit weekend zelfs een verdere doorbraak van VeeKay in de Indycarwereld betekenen. Beide wedstrijden op Mid Ohio tellen zowel op zaterdag als zondag 75 ronden.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet