Retro

Retro: Spa Six Hours afgelast

spa6-2019-sat-41

De Spa Six Hours, een van de kroonjuwelen van de historische autosport, is afgelast. Het evenement dat op 25-27 september zou plaatsvinden, zou lange tijd gewoon doorgaan, zij het zonder publiek. Vanochtend heeft de organisatie alsnog moeten besluiten om de stekker uit het evenement te trekken.

Tekst en foto's: Mattijs Diepraam

De Six Hours leek gered door de dispensatie die Motorsport UK verleende aan de grote leveranciers van het voorprogramma, Masters Historic Racing en Motor Racing Legends. Daardoor hoefden de deelnemers zich niet te houden aan de 14 dagen quarantaine die momenteel wordt opgelegd aan iedereen die vanuit België terugkeert naar het Verenigd Koninkrijk. De deelnemers zouden daarvoor wel een strikt programma van tests moeten doorlopen. Op basis van dezelfde uitzondering gaan de Masters-races die dit weekend tijdens de Historic Grand Prix op Zandvoort worden verreden, gewoon door.

spa6-2019-fri-74

Motorsport UK scherpte vorige week de regeling echter aan. Dat zorgde er al voor dat vele Britse Masters-deelnemers zich alsnog voor de Historic Grand Prix afmeldden. Vanzelfsprekend kreeg ook de organisatie van de Spa Six Hours met afzeggingen om dezelfde reden te maken. Daar kwam bij dat ook Duitsland buurland België inmiddels op code oranje heeft gezet, zodat Duitse deelnemers eveneens hun inschrijvingen begonnen in te trekken.

spa6-2019-fri-78

Dat leidde tot zó'n daling van het aantal deelnemers aan de hoofdrace van het weekend, de Six Hours zelf, dat organisator Vincent Collard moest besluiten om het hele evenement te schrappen. Een aanzienlijk deel van de deelnemers aan de Six Hours zelf zijn bovendien relatief kleine Britse teams waarvoor de dispensatie aan Masters Historic Racing en Motor Racing Legends niet geldt. Voor hen zouden de Britse quarantainemaatregelen gewoon van kracht blijven.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet