Mazda MX-5 Cup

Grijpt de jeugd op Assen de macht in de Mazda MX-5 Cup?

 S4A2315

De Mazda MX-5 Cup heeft bij haar eerste optredens tijdens de Zandvoort Superprix laten zien dat de populaire merkencup ook in haar tweede seizoen garant staat voor spektakel. András Király was met twee zeges de grote winnaar. Maar wie de races gezien heeft weet dat het weinig scheelde. In de eerste race kwam de 16-jarige Maxime Oosten 19-duizendste tekort voor zijn eerste overwinning. In de tweede race kwam de nummer vier Milan Teekens een halve seconde na Király over de finish. Close racing in optima forma! Neemt de jeugd met Oosten en Teekens nu de overhand, of blijven ervaren coureurs als Király en Marcel Dekker aan de macht? We gaan het komend weekend tijdens het DTM weekend op TT Circuit Assen meemaken!

Tekst en foto's: PR

In 2019 ontpopte de nieuwe Mazda MX-5 Cup tot de spannendste nationale raceklasse. Met acht verschillende winnaars in twaalf races was vooraf vrijwel onvoorspelbaar wie de kanshebbers waren. Marcel Dekker bleek aan het einde van het seizoen de meest contante rijder en werd de allereerste Mazda MX-5 kampioen. Tijdens de openingsraces van dit laat gestarte seizoen bleek al direct dat Dekker zal moeten vechten als een leeuw om zijn titel te prolongeren. Dirk Warmerdam won vorig jaar twee races, maar heeft de aansluiting met de toppers van dit seizoen nog niet gevonden.

 S4A2339

Terugblik
Van de coureurs die tijdens de Zandvoort Superprix hun debuut maakten in de Mazda MX-5 Cup was Melvin de Groot met een vierde en vijfde plaats de sterkste. Ervaren merkencup coureur Pim van Riet moest zich tevreden stellen met plekken in het middenveld en zal er op gebrand zijn om op Assen naar het podium te racen. Melvin van Dam en vader en zoon Robin en Jerome Greenhalgh konden zich op Zandvoort nog niet in de voorhoede melden, maar zullen er wel alles aan doen om op Assen verder naar voren te komen.

 S4A1381

Junior klassement
De 16-jarige Maxime Oosten en de een jaar oudere Milan Teekens zijn naast goede vrienden ook grote concurrenten. Na een sterk debuutjaar in 2019, waarin Oosten de junior titel voor rijders onder 24 pakte, zijn beide rijders dit seizoen flink gegroeid. Zij strijden nu dan ook vooral voor de overall titel. De jonge Belg Filip Wojtowicz debuteert dit jaar in de Mazda MX-5 Cup en zal flinke progressie moeten maken om het Oosten en Teekens moeilijk te maken in de strijd om de junior-titel.

 S4A2909

Nieuwe rijders
Bij Blueberry Racing is Ronald van Loon, naast Dick en Berry van Elk, de verrassende derde rijder. Van Loon is al jaren een vaste deelnemer in de Supercar Challenge en is erg nieuwsgierig naar het racen in de Mazda MX-5. Hij kon er op Zandvoort nog niet bij zijn, maar zal de rest van het seizoen een dubbel programma rijden. Ook nieuw is Sam van Norel, die op Assen zijn debuut zal maken.

 S4A2951

Niet te voorspellen
Tijdens het DTM weekend mag er eindelijk weer publiek naar het circuit komen, al is dat nog wel met mate en zijn er strenge regels. Dat zij twee mooie races voorgeschoteld krijgen van de Mazda MX-5 coureurs is echter een zekerheidje! Want wie durft nog te voorspellen wie er op het podium komen?

Tijdschema
De Mazda-rijders gaan in de 20 minuten durende kwalificatie op zaterdag om 9.25 uur bepalen wie de poleposition voor zich gaat opeisen. De snelste rijder start de eerste race, door de reversed grid, vanaf de tiende startplek. In de tweede race uiteraard vanaf pole.
De eerste race van 30 minuten staat voor zaterdag 5 september om 17.10 uur op het programma. Race 2, eveneens over 30 minuten, start op zondag om 10.55 uur.

 S4A2326

Livestream
Wie er niet bij kan zijn kan de races live volgen via de website grid.dtm.com.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet