Supercar Challenge

Supercar Challenge: Huub van Eijndhoven heeft titelaspiraties

IMG 0046

Huub van Eijndhoven begon, zoals vele van zijn generatiegenoten, in de kartsport en stapte daarna over naar de autosport. Na wat verkenningen in diverse auto's zagen we de naam van de 20-jarige Oisterwijker vorig jaar een paar keer opduiken in de Supercar Challenge, waar hij dit seizoen een serieuze gooi wil gaan doen naar de titel in de GT divisie.

Tekst en foto's: Aangeleverd bericht

IMG 9855


"Ik heb best wel wat jaartjes gekart," zo vertelt Huub van Eijndhoven. "Ben begonnen in de Micromax en daarna de Minimax. Heb gereden in het Nederlands kampioenschap en ook op Europees niveau. Nee, geen kampioen geworden, maar wel enorm veel geleerd." In 2012 hield het verhaal karting even op, maar het bleef toch kriebelen. "Ik heb een paar jaar later, nadat ik even een soort van pauze heb gehad, mijn licentie gehaald en heb twee races in de Mercedes SLK Cup gereden bij JW Raceservice. Leuke wagens, maar ik wilde eigenlijk wat meer. Ik ben toen naar Ascari gegaan en heb onder begeleiding van Jaap van Lagen met een Porsche gereden en dat was precies wat ik zocht."

20200821-RBN 3031

Echte racefamilie
Huub van Eijndhoven komt uit een familie waar benzine door de aderen stroomt, want ook zijn vader Bart en twee jaar jongere broer Lucas zijn gek van snelle wagens. "Mijn vader racet al een tijdje. We testen regelmatig en worden gecoacht door Jaap van Lagen, waar we veel van hebben geleerd." Maar het leven draait niet de hele week om racen. "Ik studeer bedrijfskunde en daar gaat best een hoop tijd in zitten. Of ik daarna in het bedrijf bij mijn vader stap weet ik nu nog niet." Het bedrijf waar hij op doelt is Basiq Dental, een groothandel in tandheelkundige artikelen, waarvan vader Bart de eigenaar is en die prominent als sponsor op de Porsche prijkt. "Daarnaast vind ik alles leuk wat vier wielen heeft en mag ik graag waterskiën of jetskiën."

IMG 9834

Nieuwe Porsche
In 2019 won van Eijndhoven zijn eerste race, samen met zijn vader Bart en Jaap van Lagen tijdens de eerste race om het Winter Endurance Kampioenschap op Circuit Zandvoort. Huub wist de groene Porsche 991 GT3 Cup Racer in natte omstandigheden keurig op een derde plaats op de grid te kwalificeren en nam de eerste stint voor zijn rekening. Hij kon de koplopers prima volgen, wat hem de nodige complimenten van Van Lagen opleverde. Na vier uur ging hun Porsche als eerste over de finish, met bijna een minuut voorsprong op de concurrentie.

20200822-RBN 4383

Helemaal mis
Echter tijdens de tweede race voor het WEK, begin dit jaar, ging het voor Huub van Eijndhoven helemaal mis. "We lagen op dat moment eerste en toen ik uit de Hugenholtzbocht kwam verloor een andere deelnemer de controle over zijn wagen. Hij raakte mij en ik ging een paar keer over de kop, waarna de Porsche achter de vangrail terecht kwam. Gelukkig had ik niet veel meer dan een beetje last van m'n hoofd en heb er uiteindelijk gelukkig niets aan overgehouden."

20200822-NRB 2245

Snellere auto
De Porsche 991 kon echter worden afgeschreven, maar al snel werd er een andere aangeschaft en door JW Raceservice opgebouwd. "We hebben nu een Porsche 911 GT3 die sneller is en meer vermogen levert. De andere was nog van een oudere generatie," zegt Huub over de wagen die hij nu bestuurt. "Ik hoop hiermee mee te kunnen met de anderen in de GT klasse. Maar daar zitten wel een paar rijders die veel meer ervaring hebben dan ik, bovendien moet ik de wagen eigenlijk nog beter leren kennen. Toch hoop ik voor de titel te kunnen gaan, ik ga er in elk geval mijn best voor doen."

IMG 0200

Focus op het kampioenschap
Over zijn toekomst in de autosport is Huub van Eijndhoven realistisch. "Een carrière als prof is maar voor een enkeling weggelegd, dus daar wil ik niet eens aan denken. Maar ik zou bijvoorbeeld graag in de Porsche Carrera Benelux Cup willen rijden om mij te meten met anderen."
Het doel voor dit jaar is dus de titel in de GT divisie en de basis hiervoor werd al tijdens het eerste weekend op Zandvoort gelegd. "Ik heb wel wat geluk gehad met mijn overwinning in de eerste race, omdat Bob Herber en John De Wilde lek reden. En met de derde plaats in de tweede race ben ik niet helemaal tevreden, maar er zat niet meer in. Toch hoop ik dat ik nog wat sneller word met de wagen. Ik blijf hoe dan ook gefocust op het kampioenschap, want meerijden kunnen we allemaal."
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet