TCR Series

WTCR: Testdag en seizoensstart FIA WTCR nu op Zolder in plaats van Salzburgring

200831 WTCR Zolder aankondiging
Na de European Touring Car Cup (hier in 2017) komt nu de FIA WTCR naar Circuit Zolder

Nog steeds gaat het seizoen 2020 in de FIA WTCR volgende week, tijdens het weekeinde van 12 en 13 septemer, eindelijk van start. Maar niet, zoals oorspronkelijk gepland, op de Salzburgring in het Oostenrijkse Koppl. Het Circuit Zolder in Belgisch Limburg is de plaats van handeling, dat daarmee in combinatie met de twee DTM-evenementen in oktober in een tijdsbestek van ruim een maand de twee belangrijkste internationale toerwagencompetities op bezoek krijgt. In Salzburg besloot de circuitdirectie af te zien van de doorvoering van het geplande evenement, waardoor WTCR-promotor Eurosport Events te elfder ure op zoek moest naar een alternatieve locatie. Uiteraard is Zolder ook voor de organisatie van François Ribeiro geen onbekend terrein: het FIA WTCC was er in 2010 en 2011 te gast, de European Touring Car Cup reed er in 2017.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto: PR

Het vermoeden ligt natuurlijk voor de hand dat de beslissing om niet in Salzburg te racen, is ingegeven door de corona-situatie. De realiteit blijkt echter anders, zo leren we bij navraag bij Oostenrijkse bronnen: de circuitdirectie in Salzburg kon het niet eens worden met Eurosport Events over de modaliteiten, waardoor de beslissing werd genomen om het evenement geen doorgang te laten vinden. "Minder dan drie weken voor de start van het seizoen van locatie te moeten wisselen was erg onverwacht, maar onze prioriteit was om met een alternatieve oplossing te komen", zegt François Ribeiro, hoofd van WTCR-promotor Eurosport Events, in een persbericht. "We danken de FIA en president Jean Todt voor de goedkeuring van het plan voor de seizoensstart op zo korte termijn." In een interview, gepubliceerd op de WTCR-website, kondigt Ribeiro gerechtelijke stappen namens Eurosport Events tegen de Salzburgring aan.

Voor het WTCR wordt dit het eerste optreden in België, waar op hetzelfde weekeinde al een ronde van de TCR Europe Series gepland stond. Uiteraard wordt de ontwikkeling van de coronabesmettingen nauwgezet gevolgd. "Samen met de FIA en de directie van Circuit Zolder houden we de situatie ten aanzien van de spreiding van Covid-19 in Europa in de gaten om te helpen bij het veiligstellen van de deelname van alle WTCR-teams die vanuit verschillende Europese landen komen", aldus Ribeiro.

Het WTCR-evenement op Circuit Zolder vindt achter gesloten deuren plaats, evenals de daaraan voorafgaande officiële testdag op donderdag 10 september. Hoewel er nog geen officieel bevestigde inschrijflijst is – de website van de serie laat nog steeds de lijst van 2019 zien – gaan we wel uit van de deelname van Nicky Catsburg met Hyundai en Tom Coronel met een Audi van het Belgische Comtoyou.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet