Retro

Retro: Streep door historische FIA-kampioenschappen van 2020

oconnell2

De FIA heeft een streep gezet door al haar historische race- en rallykampioenschappen van 2020. In 2021 pakt de wereldbond de draad weer op, aldus een persverklaring die vanochtend naar buiten kwam. De FIA noemt als belangrijkste reden de reisbeperkingen die overal in Europa zijn opgelegd, waardoor de kampioenschappen niet de noodzakelijke internationale uitstraling kunnen krijgen.

Tekst: Mattijs Diepraam
Foto's: Ian Skelton via Masters Historic Racing

Het besluit van de FIA betekent dat er dit jaar geen titels worden vergeven in het FIA Masters Historic Formula One Championship, het FIA Masters Historic Sports Car Championship en de FIA Historic Formula 3 European Cup. Hetzelfde geldt voor het FIA European Historic Sporting Rally Championship. Vanwege de opnieuw toenemende reisbeperkingen zijn de vele amateurs die het merendeel van de velden vullen, gedwongen om thuis te blijven. De internationale status van de wedstrijden is daardoor een stuk minder relevant geworden, aldus de FIA.

cantillon

De beslissing heeft geen directe gevolgen voor de resterende twee ronden voor F1-auto's en sportscars tijdens de Historic Grand Prix op Zandvoort en de Spa Six Hours. Masters Historic Racing, die beide kampioenschappen namens de F1 bestiert, houdt de wedstrijden nu onder de noemer van Masters Historic Formula One en Masters Historic Sports Cars. De Britse organisatie geeft ook gewoon Masters-titels uit voor de kampioenen over vier wedstrijden: Donington Park, Brands Hatch, Zandvoort en Spa.

De Masters-races op Zandvoort en Spa – ook die van de Gentlemen Drivers, Masters Pre-66 Touring Cars en Masters Endurance Legends – kunnen doorgang vinden, omdat de Britse overheid voor Masters een uitzondering heeft gecreëerd ten aanzien van de aangescherpte quarantaineregels voor reizigers die terugkeren uit Nederland en België. Britse deelnemers hoeven niet in quarantaine als zij meewerken aan een COVID-19-test binnen 48 uur na terugkeer. Als deze negatief is, mogen zij binnen de termijn van 14 dagen opnieuw aan een ander evenement deelnemen.

pearson2

Dezelfde uitzondering is verleend aan een andere Britse organisator, Historic Motor Racing Legends, die in het weekend op Spa ook diverse races houdt.

De bijl valt op deze manier wél voor de FIA Historic Formula 3 European Cup op Zandvoort. Ondanks het feit dat de eenmalige race al 26 inschrijvingen had getrokken en op zichzelf had kunnen doorgaan, trekt de FIA één lijn. Daarmee is er dit jaar op de HGP dus geen Formule 3 te zien. De HSCC had zijn F2-auto's en de F3-klasse voor 1000cc-'screamers' al teruggetrokken na het Britse quarantainebesluit. De gaten in het programma worden opgevuld door onder meer de klassen van het Duitse FHR, zodat de Historic Grand Prix toch een volledig programma kent.

De aanleiding voor het besluit van de FIA lag overigens bij de nieuwste klap die het Europese historische rallykampioenschap te verduren kreeg. Door de afgelasting van de Rally du Valais in Zwitserland viel het aantal rally's onder het minimumaantal dat nodig is om titels te verlenen.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet