IndyCar

Indycar: Indy 500-pole voor Marco Andretti, Rinus VeeKay opnieuw indrukwekkend met p4

andretti.04

Marco Andretti start volgende week bij de 104de Indy 500 vanaf poleposition. In de Fast Nine Shootout zette de Andretti Autosport-coureur een gemiddelde snelheid van 231.068 mph op de klokken en kaapte daarmee de nummer één positie weg voor de neus van Scott Dixon. Rinus van Kalmthout had gisteren in de kwalificatie al indruk gemaakt door zich als enige rijder met een Chevrolet-motor voor de Fast Nine Shootout te plaatsen. De 19-jarige Hoofddorper deed dat vandaag nog eens in overtreffende trap over door met een gemiddelde snelheid van 230.705 mph de vierde plaats voor zich op te eisen. De Ed Carpenter Racing-coureur start daarmee volgende week bij zijn Indy 500-debuut van de tweede startrij.


Tekst: Remco Scheelings
Foto's: IndyCar Series

Na de kwalificatie van gisteren was het vandaag op de Indianapolis Motor Speedway tijd voor de Fast Nine Shootout. Hierin strijdt de top negen uit de kwalificatie om de poleposition en de plaatsen op de eerste drie startrijen. Iedere rijder krijgt één poging waarbij de gemiddelde snelheid over vier ronden wordt gemeten. Met aanzienlijk meer wind dan tijdens de testdagen en kwalificatie waren de omstandigheden heel anders. Dit leek vooral de auto's van Andretti Autosport, die gisteren nog de volledige top vier bezetten, op te breken.

sato

Takuma Sato, de nummer negen van gisteren, beet het spits af en zette met de Rahal Letterman Lanigan Racing Honda na vier heel constante ronden een gemiddelde van 230.725 mph op de klokken. Alex Palou leek met twee snelle ronden de eerste positie over te gaan nemen, maar de rookie verloor in de laatste twee ronden teveel snelheid om Sato van de eerste plek te kunnen verdrijven.

veekay.01

Als vierde was het de beurt aan Rinus VeeKay. In de eerste drie ronden leek de Nederlander op weg naar de voorlopige eerste positie, maar de Ed Carpenter Racing-coureur moest in de laatste ronde net iets teveel prijsgeven en belandde zo op een voorlopige tweede plek.

dixon

Scott Dixon was vervolgens de eerste rijder die de snelheid van Sato verbeterde waarna het de beurt was aan de vier Andretti Autosport Honda's die gisteren nog de lakens uitdeelden.

andretti.03

Het team had de veranderde omstandigheden blijkbaar toch niet goed ingeschat want zowel James Hinchcliffe, Alexander Rossi als Ryan Hunter-Reay kwamen niet in de buurt van de snelheden van Dixon en konden ook de snelheid van Van Kalmthout niet verbeteren. Met alleen nog Marco Andretti te gaan stond VeeKay dus met zijn derde plaats nog altijd op de eerste startrij. Marco Andretti redde echter de eer van het team en liet de klokken stilstaan bij 231.068 mph en pakte zo met een minimaal verschil de poleposition voor de volgend weekend te verrijden 104de Indy 500. Van Kalmthout start dus bij zijn Indy 500-debuut van een indrukwekkende vierde plaats (tweede startrij).

andretti.01

Fast Nine Shootout
1. Andretti, Marco, Andretti Autosport, Honda, 231.068 mph
2. Dixon, Scott, Chip Ganassi Racing, Honda, 231.051
3. Sato, Takuma, Rahal Letterman Lanigan Racing, Honda, 230.725
4. VeeKay, Rinus, Ed Carpenter Racing, Chevrolet, 230.704
5. Hunter-Reay, Ryan, Andretti Autosport, Honda, 230.648
6. Hinchcliffe, James, Andretti Autosport, Honda, 229.870
7. Palou, Alex, Dale Coyne Racing with Team Goh, Honda, 229.676
8. Rahal, Graham, Rahal Letterman Lanigan Racing, Honda, 229.380
9. Rossi, Alexander, Andretti Autosport, Honda, 229.234

veekay.02
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet