Formula E

Formule E: Pascal Wehrlein vervangt Neel Jani in Porsche Formule E-team

200814 FE Wehrlein
Pascal Wehrlein rijdt vanaf het komende seizoen voor Porsche in de Formule E

Daags na de Formule E-finale in Berlijn volgde de officiële bevestiging van wat de afgelopen weken zo ongeveer het slechts bewaarde geheim in de Formule E-paddock was: Pascal Wehrlein komt volgend seizoen in actie voor het Porsche-fabrieksteam, waar hij de plaats inneemt van Neel Jani. Tevens bevestigde Porsche het aanblijven van André Lotterer, zodat er in 2021 twee Duitse rijders (ongeacht Lotterers internationale wortels geldt hij officieel als Duitser) voor Porsche in de Formule E in actie komen.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto: PR

Wehrlein doorliep het klassieke formulewagentraject met ADAC Formule Masters en de Formule 3 Euroserie. In beide series was hij actief voor Mücke Motorsport. In 2011 won hij de ADAC Formule Masters-titel. In de Formule 3 won Wehrlein meerdere races en eindigde in 2012 als tweede in de eindstand achter kampioen Dani Jucadella. Het daaropvolgende jaar startte Wehrlein aanvankelijk nog in de Formule 3, maar stapte al snel over naar de DTM, waar hij fabrieksrijder voor Mercedes werd, aanvankelijk nog bij Mücke. Bij zijn debuut was hij de jongste DTM-rijder aller tijden. In 2014 promoveerde Wehrlein naar HWA, waar hij al snel zijn eerste pole-position en zijn eerste overwinning behaalde. In 2015 werd Wehrlein de jongste kampioen in de historie van de DTM. In 2016 en 2017 reed Wehrlein in de Formule 1, het eerste jaar bij Manor en het tweede jaar bij Sauber. Nadat hij voor 2018 geen F1-cockpit meer vond, keerde hij terug in de DTM, waar hij het seizoen als achtste afsloot. Voor het seizoen 2018-2019 tekende Wehrlein bij Mahindra in de Formule E. Ook dit jaar reed hij bij Mahindra, maar de samenwerking werd in de coronapauze voortijdig beëindigd – ongetwijfeld een gevolg van het feit dat Wehrlein toen al een contract bij Porsche had.

"De unieke autosporthistorie van Porsche heb ik altijd al gevolgd. Ik heb enorm respect voor het legendarische succesverhaal van Porsche", zegt Wehrlein. "Dat ik nu als fabrieksrijder voor het TAG Heuer Porsche Formule E-team in actie kom, is een geweldige kans. Dank aan iedereen voor deze grandioze mogelijkheid en het vertrouwen in mijn capaciteiten. Nu verheug ik me erop, het team te leren kennen en zo snel mogelijk met het werk in Weissach te beginnen."

Fritz Enzinger, hoofd Porsche Motorsport, benadrukt dat Neel Jani voor Porsche actief blijft. "Hij heeft een wezenlijke bijdrage aan de ontwikkeling voor ons Formule E-project geleverd en heeft daarmee ook een groot aandeel in de successen van het afgelopen seizoen. Neel blijft een deel van Porsche en we zullen hem snel weer voor toekomstige autosportprojecten in actie zien. Daar ben ik erg blij mee. Met Pascal en André hebben we voor het WK Formule E 2020-2021 twee ervaren en hoogwaardige Formule E-coureurs die alles in huis hebben om nog meer successen te behalen." Die uitspraak zou je kunnen interpreteren als een indicatie in de richting van een mogelijk LMDh-prototypeproject bij Porsche, waarvoor Jani met zijn ervaring uit de LMP1 natuurlijk een zeer geschikte kandidaat zou zijn.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet