IndyCar

Indycar: Onderzoek aeroscreen VeeKay/Herta crash Iowa afgerond.

Indycar heeft inmiddels het onderzoek naar de VeeKay/Herta crash vorige maand in Iowa afgerond. De Aeroscreen in de Indycar en de Halo in Formule 1 verdienen esthetisch gezien geen schoonheidsprijs, maar zijn van levensbelang als het om de veiligheid van de coureurs gedurende een crash gaat. Naar aanleiding van de VeeKay/Herta crash is Indycar afgelopen weekend met de bevindingen naar buiten gekomen.

2020 VeeKay Herta 1

Tekst Willem J. Staat
Foto's Indycar

Onderzoek aeroscreen VeeKay/Herta crash Iowa afgerond
Bij de herstart in Iowa lanceerde Colton Herta zich met zijn Andretti Harding Steinbrenner Dallara Honda over de auto van VeeKay nadat zijn spotter vermoedelijk te laat informatie gaf dat de start was afgebroken. De voorkant van Herta's auto vloog over de auto heen en raakte daarbij het aluminium gedeelte van de aeroscreen veiligheidsconstructie. Het frame hiervan werd door Indycar gecheckt en doet zijn dienst.

Jay Frye: "Het screen zag er goed uit en er waren zelfs geen zichtbare sporen te zien. Ze hebben de tearoffs er vanaf gehaald en vonden de sporen van een kraal alsof een steentje de aeroscreen had geraakt. Uit veiligheid werd het aeroscreen tijdelijk buiten gebruik gesteld maar de schade was zo minimaal dat je het vanaf een afstand niet gezien zou hebben."

VeeKay Herta 2

Frye prees het team achter deze constructie waarvoor in 2019 het licht op groen werd gezet. "Wij zijn er erg trots op dat we Red Bull Advanced Technologies, Dallara, PPG, Pankl als partners achter ons hebben staan. Onze conclusie is dat de aeroscreen een duidelijk verschil heeft gemaakt met de uitkomst van het resultaat in de Iowa crash. Wij kijken er nu al naar uit om het nog meer te verbeteren. Wij weten dat de aeroscreen voorkwam dat delen van de neus, rechter voorvleugel en voorband de cockpit zouden binnendringen. Het vervulde de taak waarvoor het gemaakt is."

Ook maakte Indycar de inschrijvingslijst voor de komende Indy 500 gisteren bekend.

33 deelnemers Indy 500
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet