Sportscars

Sportscars: 24 Uur Le Mans nu toch zonder publiek

Le Mans
Dit jaar maar even niet: publiek in Le Mans

"Huis clos" is niet alleen de titel van een drama van Jean-Paul Sartre (het beroemde citaat "L'enfer, c'est les autres" stamt hieruit), maar is ook de aanduiding die in het Frans wordt gebezigd voor evenementen die zonder publiek gehouden worden. Iets wat in dit uitzonderlijke jaar helaas veelvuldig het geval is, en, zoals zojuist bekendgemaakt, ook zal gelden voor de 24 Uur van Le Mans op 19 en 20 september. Nadat er eerder nog sprake was van verschillende 'villages' voor maximaal 5.000 personen elk, is nu besloten dat er helemaal geen bezoekers zullen worden toegelaten. Gezien de virusontwikkeling in Frankrijk komt die beslissing niet geheel onverwacht.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto: Rebocar/R. de Boer

Nadat de 88e editie van de 24 Uur van Le Mans al moest worden verplaatst van de gebruikelijke datum in juni naar september – pas de tweede keer dat dit gebeurde, en in 1968 waren de studentenprotesten in het voorjaar de aanleiding – werden diverse scenario's bestudeerd om toch in ieder geval een beperkt aantal toeschouwers te kunnen toelaten. De reacties op het concept met de 'villages', waarbij het bewegen buiten de toegewezen zone niet toegestaan zou zijn, waren bij velen al niet erg enthousiast en nu komt dus het bericht dat er helemaal geen publiek wordt toegelaten. "Het beschermen van de gezondheid van deelnemers, partners en toeschouwers is voor de ACO en de FIA altijd de belangrijkste zorg geweest", aldus de organisatie in een verklaring.

"De 88e editie gaat de geschiedenisboeken in omdat de grootste lange-afstandsrace ter wereld dit jaar helaas zonder publiek langs de baan verreden wordt", zegt Pierre Fillon, president van de organiserende Automobile Club de l'Ouest. "De afgelopen weken hebben we gekeken naar diverse manieren om ons evenement met fans ter plaatse, zij het in een beperkt aantal, doorgang te laten vinden. In verband met de beperkingen die het organiseren van een evenement met de omvang van een festival gedurende meerdere dagen in de huidige situatie met zich meebrengt, hebben we er met de lokale autoriteiten voor gekozen om de race achter gesloten deuren te houden. Er waren nog steeds teveel vraagtekens op het gebied van gezondheid. We weten dat onze fans net zo teleurgesteld zullen zijn als wij door deze beslissing, maar hier gaat het om de volksgezondheid en daardoor was het eigenlijk niet zo moeilijk om dit besluit te nemen. Als het om de veiligheid gaat, sluit je geen compromissen." De organisatoren streven naar een zo omvangrijk mogelijke digitale berichtgeving vanuit Le Mans.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet