Formula E

Formule E: Günther wint, Frijns tweede na zinderende slotfase in Berlijn

200808 FE GUE portr
Voor de tweede maal dit seizoen racewinnaar in de Formule E: BMW-coureur Maxi Günther

Vanmorgen werd hij in het Berlijnse dagblad 'Morgenpost' als 'Elektro-Schumi' betiteld. Daar is hij weliswaar nog ver van verwijderd, maar vanavond won BMW-rijder Maximilian Günther op overtuigende wijze de derde van de in totaal zes Formule E-races die deze en volgende week in Berlijn op het programma staan. Günther volgde eerst Jean-Eric Vergne als een schaduw en nam in de slotfase de leiding over. Terwijl Vergne moest huishouden met zijn energie, kon Robin Frijns de tweede plaats overnemen. In een zinderende slotronde reed onze landgenoot in de Envision Virgin voor wat hij waard was, maar Günther hield ondanks de zomerse hitte het hoofd koel en won, voor Frijns en Vergne. Met een verschil van 0,128 seconde tussen Günther en Frijns was er sprake van de kleinste marge in de strijd om de zege in de historie van de Formle E. Na een sterke inhaalrace werd Vergnes DS-Techeetah-teamgenooot António Félix da Costa vierde en blijft daarmee riant aan de leiding in de tussenstand van het kampioenschap.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: Formule E, Envison Virgin Racing (1)

200808 FE VER quali
Titelverdediger Jean-Eric Vergne was ditmaal het snelst in de kwalificatie

In de kwalificatie was ook ditmaal weer een rijder van DS-Techeetah het snelst, maar het was niet António Félix da Costa, de dominerende man van de eerste twee races eerder deze week. Nu was het zijn getergde teamgenoot, titelverdediger Jean-Eric Vergne, die met een tijd van 1:06,277 minuten en een marge van bijna een halve seconde de pole-position behaalde. BMW-rijder Maxi Günther opende sterk in de Superpole met een tijd van 1:06,772 minuten, waarop uteindelijk iedereen behalve Vergne de tanden stuk beet. Daarmee start Günther vanaf de tweede plaats, voor Jerôme d'Ambrosio, die in de eerste sector weliswaar wat verloor, maar als geheel toch een heel nette ronde voor elkaar kreeg. Stoffel Vandoorne raakte de muur bij het uitkomen van bocht 9, maar bleef toch nog net onder de 1:07 en start als vierde, vooor Alex Lynn. Robin Frijns veroverde voor de tweede keer in successie een plek in de Superpole, maar reed daarin een vrij chaotische ronde, waarin hij eenmaal flink gleed en eenmaal blokkeerde bij het remmen. Daarop sloot hij de sessie als zesde af. Nyck de Vries kwalificeerde zich voor Mercedes als achtste, net achter André Lotterer, die de beste Porsche-coureur was. Daarachter reed Félix da Costa de negende tijd. De Vries moet zoals gemeld vijf plaatsen naar achteren vanwege zijn straf uit de race van afgelopen donderdag.

200808 FE Start
Startfase met Vergne voor Günther, D'Ambrosio en Lynn

Bij de start komt Vergne goed weg, D'Ambrosio passeert Günther in de eerste bocht en is daarmee tweede. Frijns strijd met Vandoorne om de vijfde plaats en passeert de Belg. Günther plaatst een aanval op D'Ambrosio, maar vindt direct Lynn in zijn nek. In de tweede ronde passeert Günther D'Ambrosio en neemt zo de tweede ppaats over. Vergne heeft ondertussen al anderhalve seconde voorsprong. De volgorde in de top tien: Vergne, Günther, D'Ambrosio, Lynn, Frijns, Vandoorne, Lotterer, Da Costa, Rowland en Di Grassi. De Vries rijdt op de 14e plaats.

In de vierde ronde passeert Frijns Lynn en doorbreekt daarmee het Mahindra-duo op de paatsen drie en vier. Vooraan rijdt Günther het gat naar Vergne dicht. Vandoorne remt met blokkerende wielen, maar passeert wel Lynn en is daarmee vijfde. DTM-coureurs Müller en Rast zijn de eersten die de 'attack mode' activeren, maar beide acteren anoniem in het achterveld. Vanuit de top tien is Di Grassi de eerste die extra vermogen haalt, maar hij wordt in de ronde getikt door Buenmi. In de tiende ronde crashen Jani en Sette Câmara, ook Calado is in de mêlee betrokeken, maar de Brit kan in ieder geval nog de pits bereiken, terwijl Jani en Sette Câmara met zwaar gehavende auto's in de pits. De wedstrijdleider roept een safety-car-fase uit.

200808 FE SC
Safety-car-fase na een crash van Calado, Jani en Sette Câmara

Vergne leidt voor Günther, D'Ambrosio, Frijns, Vandoorne, Lynn, Lotterer, Félix da Costa, Rowland en Massa. De Vries is twaalfde. Bij de berging valt de Dragon van Sette Câmera van de takel, niet echt een handige actie van de baanposten. Bij de herstart na negen minuten verdedigt Vergne zijn eerste plaats, maar Günther wacht zijn kans af en haalt direct 'attack mode', waarop hij achter D'Ambrosio, Frijns en Vandoorne terugvalt naar de vijfde plaats. Günther rijdt met behulp van extra vermogen echter wer vlot naart voren en passeert de genoemde opponenten. Lynn passeert Vandoorne en de Belg verliest kort daarna nog een plek aan Lotterer. Vandoornes auto wordt geraakt en hij valt terug naar de 21e plaats, waar hij de strijd moet staken.

200808 FE Frijns
Robin Frijns reed opnieuw bijzonder sterk

Frijns passeert D'Ambrosio en neemt de derde plaats over. Buemi en Di Grassi strijden wederom met elkaar, ditmaal om de tiende plaats. Félix da Costa valt Lynn aan voor de zevende plaats. Félix da Costa en Lotterer passeren in een mooi treintje Lynn. In de 21e ronde, met nog 14 minuten te gaan, activeren de meesten in de top vijf voor de tweede keer hun 'attack mode'. Günther passeert Vergne als de Fransman ook de langere lijn neemt voor extra vermogen, maar Vergne pakt direct zijn positie weer terug. Massa krijgt een 'drive through' vanwege een aanrijding met Di Grassi. De Vries passeert Rast en is daarmee elfde, een ronde later is Di Grassi aan de beurt, waarmee De Vries voor het eerst vandaag in de top tien opduikt. Even later zijn Di Grassi en Evans er weer voorbij met behulp van 'attack mode'.

200808 FE GUE actie
Günther passeert in de slotfase Vergne en neemt zo de leiding over

Félix da Costa passeert Rowland en verovert daarmee de vierde plaats, terwijl Vergne meer en meer onder druk staat van Günther. De Duitser rijdt voor wat hij waard is en passeert vier minuten voor het einde de Fransman. Even later pakt ook De Vries met 'attack mode' weer de tiende plaats. Frijns heeft ondertussen nog één procent meer energie dan Vergne en passeert Vergne. Daarmee verovert hij de tweede plaats.

200808 FE Finish
Günther wint voor Frijns: de kleinste winstmarge in de historie van de Formule E

Frijns rijdt geweldig aanvallend, maar Günther verdedigt met succes zijn eerste plaats en wint. Frijns wordt tweede voor de beide DS-Techeetah-rijders Vergne en Félix da Costa, daarachter eindigen Lotterer, Rowland, D'Ambrosio, Di Grassi, Evans en Sims. De Vries valt in de slotfase ver terug en wordt slechts 16e.

200808 FE BMW box
Blijdschap ook in de BMW-Andretti-box na de tweede seizoenszege van Maximilian Günther
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet