Formula E

Formule E: Wederom staat er geen maat op Félix da Costa, Frijns vierde na fraaie strijd UPD: Geld- en gridstraf Nyck de Vries

200806 FE Start
Start met Félix da Costa voor Buemi, Lynn, De Vries, Frijns en Di Grassi

Na zijn hattrick van gisteren met pole-position, start-finishzege en snelste raceronde was DS Techeetah-rijder António Félix da Costa vandaag opnieuw oppermachtig in de Formule E-race in Berlijn. Wederom startte de Portugees vanaf de pole-position en voerde hij gedurende de volledige wedstrijd onbedreigd het veld aan. Omdat zijn naaste rivalen Evans en Günther wederom geen punten scoorden, kan de titel Félix da Costa eigenlijk nauwelijks meer ontgaan, zeker gezien de perfecte symbiose tussen hem en zijn auto, wat een waar genot is om naar te kijken. Nissan-rijder Sébastien Buemi eindigde als tweede, terwijl Audi-rijder Lucas di Grassi als derde geklasseerd werd. Robin Frijns leverde een sterke prestatie door als vierde te eindigen na een spannende strijd in de slotfase, waarin hij zich nipt Stoffel Vandoorne van het lijf wist te houden. Vandoornes teamgenoot Nyck de Vries leek ook uitstekende kansen op een podiumklassering te hebben, maar viel voortijdig uit als gevolg van een technisch probleem.

UPDATE 21.00 uur: Geen Formule E-race zonder straffen naderhand. Ditmaal trof de wraak van de sportcommissarissen Nyck de Vries, die voor het ongeoorloofd uit zijn auto stappen en het - naar de visie van de functionarissen - creëren van een gevaarlijke situatie een geldboete van 5.000 Euro kreeg opgelegd en daarnaast ook nog eens een gridstraf van vijf plaatsen voor de race op zaterdag. In combinatie met de boete van 1.000 Euro die De Vries gisteren al te pakken had voor het te langzaam rijden op de 'cooling down lap' in de Superpole is het tot nu toe een kostbare week in Berlijn voor hem. Jerôme D'Ambrosio werd daarnaast uit de uitslag gehaald vanwege overmatig energieverbruik.


Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: Formule E

In de kwalificatie brachten beide Nederlanders het tot in de Superpole, wat op zich al een uitstekend gegeven was. Di Grassi opende met een tijd van 1:07,202 minuten, waarna Nyck de Vries als eerste onder de 1:07 dook met een tijd van 1:06,921 minuten. Robin Frijns, die bij het aanremmen van bocht vijf zijn rechter voorwiel liet blokkeren, kwam daar met 1:06,974 minuten net niet aan. Alex Lynn ging in de Mahindra wel sneller, zij het slechts twee honderdste: hij eindigde op 1:06,919. António Félix da Costa reed 1:06,442 en was daarmee opnieuw een klasse apart, want ook Sébastien Buemi bleef daar met 1:06,859 ruim boven. Zo start Félix da Costa opnieuw vanaf de pole-position, wederom met een marge van ruim vier tienden. Buemi start als tweede, voor Lynn, De Vries, Frijns en Di Grassi.

200806 FE DAC pole
Opnieuw een 'pole award' voor António Félix da Costa

Bij de start gaat ditmaal wel alles goed. F´élic da Costa neemt de leiding, De Vries passeert Lynn en neemt daarmee kort de derde positie over, maar een bocht later is Lynn er weer voorbij. In bocht vijf is De Vries er weer voor, een leuk duel tussen de beide kemphanen. Félix da Costa leidt na de eerste ronde voor Buemi, De Vries, Lynn, Frijns, Di Grassi, Rowland, de vanaf de elfde plaats goed gestarte Günther, Bird en Vergne. Het gat tussen Buemi en De Vries is al aanzienlijk.

200806 FE FRI LYN
Frijns remt Lynn uit en verovert zo de vierde plaats

In de derde ronde passeert Frijns Lynn met een mooie actie en is daarmee vierde. Sette Câmera is in de vijfde ronde de eerste die de 'attack mode' activeert, de Braziliaan is 21. Frijns valt De Vries aan in de strijd om de derde plaats en in bocht zeven is Frijns er voorbij. Günther valt ver terug met een probleem: hij komt nog slechts als 23e door. Zijn linker voorband is lek en de voorvleugel is beschadigd. De Duitser komt de pit in.

200806 FE pitstop GUE
Pitstop voor Maximilian Günther

Buemi, op de tweede plaats rijdend, is in de negende ronde eerste van de rijders voorin het veld die de 'attack mode' activeert. Korte tijd later is er een 'full course yellow' omdat er een deel van de auto van Günther op de baan ligt. Dat euvel is snel verholpen en na een halve ronde wordt de race weer vrijgegeven. Di Grassi passeert bij de hertstart De Vries en is daarmee vierde, maar direct daarna, in de elfde ronde, ligt er weer een spatbord op de baan, ditmaal van Sam Bird, waarop de race wederom wordt geneutraliseerd. Bij de herstart is de volgorde: Félix da Costa, Buemi, Frijns, Di Grassi, De Vries, Rowland, Bird, Lynn, Mortara en Vandoorne.

Frijns activeert in de 13e ronde 'attack mode' en verliest daarmee de derde plek aan Lucas di Grassi. In de 16e ronde valt opeens Nyck de Vries stil, hij valt terug tot de staart van het veld. Hij stapt uit – in de Formule E verboden – en probeert zelfs de auto te duwen, maar dat accepteert de wedstrijdleiding niet en opnieuw is er een 'full course yellow'. Na twee ronden wordt de race weer vrijgegeven. In de volgende ronde activeert Félix da Costa als leider in de wedstrijd voor het eerst de 'attack mode'. Het is korte tijd spannend als hij net voor Buemi weer op de racelijn komt, maar gelukkig gaart alles goed.

200806 FE DEV
De inzet van Nyck de Vries bleef ditmaal onbeloond

Mortara passeert Vergne en neemt zo de negende plaats over. Vandoorne, Rowland en Bird rijden even met z'n drieën naast elkaar in de strijd om de plaatsen vijf en verder, Vandoorne passeert vanuit de slipstream zijn beide Britse opponenten en neemt zo de vijfde plek over. In de 24e ronde activeert Félix da Costa voor de tweede keer de 'attack mode', waarmee hij nog verder kan uitlopen. Frijns heeft dat twee ronden daarvoor al gedaan, maar kan desondanks geen bedreiging vormen voor Di Grassi op de derde plaats.

Twee ronden later haalt Di Grassi zijn tweede 'attack mode', waarop Frijns de derde plaats weer in handen krijgt, maar met zijn extra pk's is de Braziliaan er relatief vlot weer voorbij. Ook Stoffel Vandoorne vindt snel de aansluiting bij Frijns. Aan de staart van de top tien strijden Vergne – die klaagt over snel slechter wordende achterbanden – Mortara en Lotterer om de plaatsen acht tot en met tien. In de 33e ronde passeert Mortara Vergne en neemt zo de achtste plaats over. Lotterer zit op het vinkentouw en passeert korte tijd later zijn voormalige teamgenoot Vergne, die daarmee nog slechts tiende is.

200806 FE VAN
Stoffel Vandoorne reed een mooi aanvallende wedstrijd, die hij als vijfde afsloot

Vooraan gebruikt Vandoorne zijn 'fan boost' voor de aanval op Frijns in de strijd om de vierde plaats, maar Frijns laat zich niet verrassen en rijdt op zijn beurt dicht achter Di Grassi. In de voorlaatste ronde plaats Frijns een aanval op Di Grassi, Vandoorne steekt er meteen binnenin en ook Bird zit er direct achter. Félix da Costa wint wederom probleemloos voor Buemi. Di Grassi wordt derde voor Frijns, Vandoorne, Bird, Rowland, Mortara, Lotterer en Vergne. Morgen hebben teams en rijders in de Formule E even pauze, zaterdag en zondag staan de volgende twee wedstrijden op het programma, wederom op beide dagen om 19.00 uur.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet