TCR Series

TCR: TCR Zeges voor Hyundai en Honda in TCR Germany

De hoogtijdagen van de TCR Germany zijn duidelijk voorbij. Telde de TCR Germany amper drie jaar geleden nog 38 auto's op de startgrid en vorig jaar met een beetje geluk een stuk of 18, nu zijn er nog slechts 13 overgebleven. De eerste wedstrijd op de Lausitzring werd gewonnen door de 19-jarige Nico Gruber voor het Hyundai Team Engstler terwijl Dominik Fugel de tweede wedstrijd met een Honda Civic TCR op zijn naam wist te schrijven.

2020 Honda
Honda en Hyundai verdeelden de buit dit weekend op de Lausitzring.

Tekst Willem J. Staat
Foto's ADAC Motorsport

Zege voor Hyundai en Honda in TCR Germany
Eigenlijk verkeerde de TCR Germany ook zonder de Covid-19 crisis eigenlijk al in de gevarensector. De terugloop had zich in 2019 al ingezet. Slechts 13 auto's op de Lausitzring is natuurlijk weinig wereldverheffend. In de eerste wedstrijd nam de 19-jarige Nico Gruber direct de leiding en verwees de concurrentie bestaande uit Mike Halder, Antti Buri, en Harald Prozyck direct naar de plekken achter zich terug. Direct in de eerste bocht gaf Gruber zijn nieuwe Hyundai Team Engstler-teamgenoot al het nakijken. Daarachter volgde Mike Halder die direct vanaf een zesde startplek drie posities wist goed te maken.

De Pool Albert Legutko(Albert Legutko Racing Honda) had de twijfelachtige eer om als eerste in het 2020 TCR Germany seizoen voor een safetycarfase te zorgen nadat hij in de grindbak belandde. Direct na de herstart wist Gruber zijn positie te handhaven en reed probleemloos naar zijn eerste seizoenszege. Gruber: "Ik heb het gewoon op mijn gevoel gedaan want de safetycar situatie was eigenlijk ook nieuw voor mij" Vervolgens ging Mike Halder nog bij Buri in de aanval en de Fin wist eigenlijk geen weerstand te bieden.

De tweede wedstrijd leverde een overtuigende overwinning voor Dominik Fugel op. Met een beresterke start gaf de man uit Chemnitz Mike Halder en René Kircher het nakijken en ook Michelle Halder(Honda) ,die op kop reed, moest eraan geloven. Mike Halder kon aanvankelijk zijn Honda-collega nog volgen maar moest later in de wedstrijd met een technisch probleem de strijd staken. Daarmee lag voor Fugel de weg vrij voor de eerste Honda-overwinning dit seizoen.

De Oostenrijkse veteraan Harald Prozyck wist zich vanaf een vijfde startplek snel naar P2 op te werken maar was tegen het tempo van Fugel niet opgewassen. Bovendien stond Harri in zijn Hyundai flink onder druk van onder druk van de Oettinger Volkswagen GTI TCR van René Kircher. Daarachter volgde de Fin Harri Salminen, eveneens met Volkswagen overigens, en de beide Honda's van Marcel Fugel en de 20-jarige Pool Albert Legutko.

Nico Gruber: "Ik ben sprakeloos. De goede start was zeker de sleutel naar het succes. Ik heb geprobeerd dit goed te managen. En vervolgens heb ik mijn rondjes gedraaid en geprobeerd constante tijden te rijden. Eigenlijk ligt mijn focus op de Honda Junior Challenge. Maar deze neem ik natuurlijk graag mee naar huis."

Dominik Fugel: "Eigenlijk had ik een goede start en heb direct Mike Halder en René Kircher gepasseerd. Later kreeg ik Michelle Halder te pakken. Mike heeft van achteren echt druk gemaakt en was ook snel onderweg. Voor het teamklassement was het jammer dat hij technische problemen kreeg. Ik ben erg gelukkig en tevreden en ga met vertrouwen naar de Nürburgring."

2020 Hyundai
De 19-jarige Nico Gruber zegevierde afgelopen zaterdag.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet