Formula Ford

Formule Ford 2007: Pastorelli geeft visitekaartje af (lang)


Kwalificatie
De kwalificatie was dit keer nog belangrijker dan anders. Immers, de beste tijd zou bepalend zijn voor de startposities van de eerste race, terwijl de op een na beste tijd de posities voor de tweede race bepaalde. Alle reden dus om tenminste twee snelle ronden te rijden.

480_jeroen_francesco
Jeroen Bleekemolen helpt de Geva-coureurs, zoals Pastorelli, met het analyseren van de
data-gegevens van de Formule Fords.

Waar Francesco Pastorelli in zijn vijfde ronde de allerbeste tijd van 1.44.930 liet klokken, bleek bij zowel Henk Vuik als bij Rogier Jongejans de tweede ronde het snelst. Daarmee waren de eerste drie startposities vergeven, waarbij de onderlinge verschillen opliepen van 0.253 en 0.366 van de snelste tijd.
Beste Zetec rijder was Liroy Stuart met een zevende plaats, waarmee hij regerend kampioen Michel Florie twee posities voorbleef. Auke Genemans sloot de toptien af. Het verschil tussen de snelste Duratec en Zetec-rijder blijkt uiteindelijk op zo’n 1,2 seconden uit te komen.

Eerste race
Op een zonnig Zandvoort werd zaterdagmiddag de eerste race over 12 ronden verreden. Voor deze eerste race stonden er in totaal 19 auto’s aan de start, waarvan 11 met een Duratec-motor en 8 met een Zetec.
Grootste pechvogel bij de start was zeker Henk Vuik Jr. “Ik kwam oprijden maar mijn auto bleef niet stationair lopen dus ik had ‘m in zijn vrij gezet. En toen ging ik weg in de verkeerde versnelling en sloeg de motor af. Hij stond in zijn drie. Dat was zonde, want vervolgens kwam iedereen mij voorbij en moest ik aan een inhaalrace beginnen. Dat lukte eerst heel goed, maar ik had later moeite om langs mijn eigen teamgenoot te komen. Ik ben uiteindelijk als zevende algemeen en vijfde Duratec geëindigd, dus de schade is eigenlijk beperkt gebleven.”

480_pastorelli_zij

Winst Pastorelli
De winst in deze eerste race ging naar Francesco Pastorelli, terwijl Simon Knap heel fraai tweede werd, voor Rogier Jongejans; een mooi teamprestatie dus voor het KTG Team.
Liroy Stuart was de snelste in de Zetec-klasse (nadat hij in de training problemen kende met zijn stabilisator) en kon dus niet anders dan content zijn met zijn resultaat. Hij eindigde daarmee immers voor Michel Florie en Auke Genemans. Florie die het hele weekend kampte met een darmaandoening en zich daardoor misschien niet helemaal honderd procent op de race kon concentreren.

480_laurens_tik1

480_heemskerk

480_spin_rogier_de_wit
Laurens de Wit en Melroy Heemskerk komen na de start met elkaar in aanraking. Heemskerk en De Wit kunnen na een spin de strijd voortzetten. Rogier de Wit schrikt, spint en moet de strijd staken.

Minder geluk kende nieuwkomer Rogier de Wit die gelijk in de beginfase uitviel en dus geen ronden aan zijn nog wat geringe totaal kon toevoegen. Beter verging het familielid Laurens de Wit die keurig achtste werd en zesde Duratec.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet