DTM

DTM Trophy: Voorbeschouwing DTM Trophy 2020, hoge verwachtingen Kelvin Snoeks en Max Koebolt

200731 DTM Trophy preview Superdrink
Het Bremotion-team zet een Mercedes voor Jan Philipp Springbob en een Audi voor Youtube-ster Felix von der Laden in

Samen met de DTM begint dit weekeinde op het circuit van Spa-Francorchamps ook de nieuwe DTM Trophy, een raceserie met GT-auto's die door de DTM-organisatie ITR in het leven is geroepen als platform waarop jonge talenten hun kwaliteiten kunnen tonen. Met 18 vast ingeschreven auto's is er sprake van een heel behoorlijke start. Er staan twee Nederlanders op de deelnemerslijst: Max Koebolt komt met een BMW M4 in actie voor het gerenommeerde Duitse BMW-klantenteam Walkenhorst Motorsport, terwijl Kelvin Snoeks voor Racing One een Audi R8 LMS bestuurt.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: PR

Toen de DTM-organisatie ITR op 30 oktober vorig jaar aankondigde, een nieuwe serie voor GT-auto's op poten te zetten, vroegen velen zich al dan niet hardop af wat het doel van dit initiatief was. In het persbericht was nogal cryptisch sprake van auto's uit de FIA-voertuigcategorieën E2-SH en E2-SC. Uiteraard wil niemand de term 'GT4' in de mond nemen, want dat is een product van SRO en de Duitse rechten daarvoor liggen bij de ADAC, dat met de ADAC GT4 Germany in Duitsland een nationale serie voor GT4-auto's in het pakket heeft.

Andere filosofie
De filosofie van de DTM Trophy is echter een andere: terwijl er in de GT4 Germany net als in alle andere GT4-series volgens het klassieke GT-concept wordt vastgehouden aan races van een uur met verplichte pitstop en rijderswissel, is de DTM Trophy gebaseerd op sprintraces van een halfuur. Geen stops, geen wissels: gewoon man tegen man, auto tegen auto, wat ongetwijfeld voor voldoende spektakel gaat zorgen. Daarbij kwam de ITR ook nog eens met een aantrekkelijke propositie in de vorm van een flink gevulde prijzenpot inclusief tests met DTM-auto's voor de best geklasseerde rijders in de eindstand, alsmede brandstof en banden (van seriepartner Hankook) die al in het inschrijfgeld inbegrepen zijn.

200731 DTM Trophy Preview Leipert
Leipert Motorsport zet een drietal Mercedes-AMG's in

Nadat er de afgelopen weken al successievelijk aankondigingen van teams en rijders konden worden gedaan, kwam eergisteren de definitieve inschrijflijst voor het seizoen naar buiten. Daarop staan in totaal 18 auto's van zes verschillende merken, te weten Audi, BMW, KTM, Mercedes-AMG, Porsche en Toyota, die worden ingezet door 13 verschillende teams. Daarbij moet worden opgemerkt dat de Ring Racing-Toyota Supra er dit weekeinde nog niet bij is, omdat het team actief is tijdens de NLS (voorheen VLN) op de Nürburgring.

Oud-DTM-coureur Peter Terting aan de start
Onder de deelnemers vinden we de nodige bekende namen. Vanuit Nederlands perspectief is natuurlijk vooral de deelname van Max Koebolt met een BMW M4 van Walkenhorst Motorsport en Kelvin Snoeks met een Audi R8 LMS van Racing One interessant. Daar komen we direct nog uitgebreider op terug. Met de Duitser Peter Terting staat er zelfs een oud-DTM-coureur aan de start. Terting, die ook ooit fabrieksrijder voor Seat in het WTCC was, rijdt met een Porsche Cayman van PROsport Racing. Met zijn 36 jaar is Terting tevens de oudste rijder in het veld.

200731 DTM Trophy Preview Rhyn
De Zwitser Rudi Rhyn bestuurt een Porsche Cayman van het team Phoenix Racing

Phoenix Racing combineert de activiteiten in de DTM met de deelname aan de Trophy (met een Porsche Cayman) en heeft de talentvolle Zwitser Rudi Rhyn als rijder. Rhyn, die wordt gecoacht door oud-DTM-coureur, drievoudig Le Mans-winnaar en WEC-kampioen Marcel Fässler, reed vorig jaar sterk in de Audi Sport Seyffarth R8 LMS Cup en is een van de in totaal acht junioren in het veld, rijders die in 1998 of daarna geboren zijn. De jongste deelnemer is zelfs pas 16: de Roemeen David Serban. Leipert Motorsport zet in totaal drie Mercedessen in en heeft met Fidel Leib en de Pool Jan Kisiel twee relatief ervaren rijders aan boord die de auto al kennen vanuit respectievelijk de VLN en de GT4 European Series. Als het gaat om bereik in de sociale media steekt één rijder met kop en schouders boven de rest uit: Felix von der Laden, die met een Audi van het team Superdrink by Spielkind Racing rijdt, heeft 3,2 miljoen abonnees op Youtube, 2,5 miljoen volgers op Instagram en ruim twee miljoen op Twitter.

200731 DTM Trophy Preview Laden
Miljoenen volgers op social media: Felix von der Laden rijdt voor Superdrink by Spielkind Racing, gerund door Bremotion
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet