GT

GT: Toekomst technologie met Steer by Wire systeem Première op de Lausitzring

Komend weekend is er op de Lausitzring al een blik op te vangen van de technologische toekomst. KÜS Team 75 Bernhard zet in opdracht van Schaeffler GmbH& Co. KG een Porsche 911 GT3 R in die met Steer By the Wire Technologie Space Drive van Schaeffler Paravan is uitgerust. Space drive technologie vereist geen mechanische verbinding tussen de stuureenheid en stuurinrichting, een basisvereiste voor toekomstige technologieën zoals autonoom rijden of het bedenken van nieuwe interieurconcepten.

2020 Steer Wire 1
Voor het eerst steer by wire systeem in de ADAC GT Masters. Ook Land Motorsport testte vorig jaar al een soortgelijk systeem in de DMV GTC series.

Tekst Willem J. Staat
Foto's ADAC Motorsport

Toekomst technologie met Steer by Wire systeem Première op de Lausitzring
Space Drive is een ontwikkelingsplatform van Schaeffler Paravan voor steer by wire raceauto's van verschillende fabrikanten in samenwerking met diverse teams. Op de Lausitzring wordt de "wire" Porsche door de ervaren Oostenrijkers Norbert Siedler(37) en Martin Ragginger(32) ingezet. Als gaststarters hebben beiden ook geen recht op punten en prijsgeld. De beide ADAC GT Masters wedstrijden worden a.s. zaterdag vanaf 13.00u op SAT 1 live uitgezonden. Bovendien zijn de wedstrijden ook per livestream te volgen.

Het team van tweevoudig Le Mans winnaar WEC kampioen Timo Bernhard is partner van het innovatieve project. De zonder stuurinrichting uitgeruste Porsche start naast de beide conventionele auto's van het team uit Bruchmühlbach-Miesau.De missie van de deelname is om de technische prestaties, robuustheid en volledige functionaliteit van de space drive technologie onder de extreme belastingen van de ADAC GT Masters te demonstreren.

Klaus Graf, teammanager bij KÜS Team 75 Bernhard: "Wij werken nauw met Schaeffler Paravan aan dit opwindende ontwikkelingsproject samen. Dankzij onze jarenlange ervaring in de GT Masters kunnen we de nodige ondersteuning bieden om de steer by wire technologie in één van de felst bevochten GT3 raceseries te gebruiken. Het testen van de technologische vooruitgang en de extreme belastbaarheid onder competitieve omstandigheden zijn belangrijke bestanddelen van het ontwikkelingswerk. Met Martin Ragginger en Norbert Siedler konden we twee zeer ervaren GT-rijders voor ons winnen."

Ralf Arnold Ceo van Schaeffler Paravan Technology GmbH&Co. KG": "Wij willen een uitgebreid beeld krijgen van de prestaties en de robuustheid van het systeem. De ADAC GT Masters is een ideaal testveld voor steer by wire Technology Space Drive in misschien wel de meeste competitieve GT3 raceserie. De opgedane kennis van de races en de verkregen gegevens vloeien rechtstreeks door in de verdere ontwikkeling van het systeem. Zo profiteren alle gebruikers van Space Drive 2 zowel in de auto-industrie als bij de gehandicaptenmobiliteit."

2020 Steer Wire 2
De toekomst van de mobiliteit in actie.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet