IndyCar

Indycar: Top NASCAR crewchief voor Conor Daly bij Ed Carpenter Racing

Voor de 104e editie van de Indy 500 heeft het team van Ed Carpenter Racing top NASCAR crewchief Cole Pearn aangetrokken. De Canadees die eigenlijk vorig jaar een streep onder zijn carriere zette.

Daly 47 Indy 500
Gouden kans voor Conor Daly? Hij krijgt bij ECR de beschikking over een ex Top NASCAR crewchief

Tekst Willem J. Staat
Foto's ECR/NASCAR

Top NASCAR crewchief voor Conor Daly bij Ed Carpenter Racing
De Canadees Cole Pearn verhuisde na het behalen van een graad in machinebouw aan de Waterloo Universiteit in de USA naar Noord Carolina om zijn droom in NASCAR te verwezenlijken. Vervolgens begon hij als engineer bij Richard Childress Racing en verhuisde vervolgens naar Front Row Furniture Racing in 2015 waar hij als crewchief voor Martin Truex Jr. promoveerde. In 2017 werd dit met de titel beloond. In vijf jaar was deze combinatie maar liefst viermaal titelkandidaat. In 2019 won de combinatie Truex Jr/Pearn maar liefst zeven races in de MEN's Cup. Daarna besloot Pearn een streep onder zijn carriere te zetten om meer aandacht aan vrouw en kinderen te besteden. Bovendien opende het echtpaar een Ski Resort en zijn eigenaar van Golden Alpine Holidays in Brits Columbia. Als TV analyst is Pearn overigens nog steeds actief voor NASCAR. com

Cole Pearn: "Ik ben super enthousiast om in de Indy 500 met Conor Daly en Ed Carpenter Racing te strijden. Ik wist niet of ik nog naar de autosport zou terugkomen maar dit is een geweldige kans om dit op een hoog niveau te doen. Het was te moeilijk om dit te laten liggen. Het zal een stijve leercurve zijn, maar om samen met de ingenieur van de No20 Peter Craik en de rest van het ECR team. Dit is wel de beste situatie die ik had kunnen hopen."

ECR beschikt voor de Indy 500 over twee fulltime inschrijvingen maar voor deze wedstrijd wordt die traditioneel naar drie auto's uitgebreid. Daly's teamgenoten zijn Rinus VeeKay en teambaas Ed Carpenter zelf. Pete Craik, de leidinggevende ingenieur bij de No20 van Ed Carpenter maakte in 2017 ook al deel uit van het Furniture Row Racing kampioensteam in de NASCAR MEN's Cup. Rinus VeeKay beschikt bij de Indy 500 over chief engineer Matt Barnes. In de laatste zeven jaar kwalificeerde een ECR Dallara Chevrolet zich maar liefst zesmaal op de eerste startrij voor de Indy 500 waaronder drie poles in 2013, 2014 en 2018.

Tim Broyles, General Manager bij ECR, was erg verheugd over de uitbreiding van de crew. "Wij bereiden ons het gehele jaar voor om op de Indianapolis Motor Speedway zo goed mogelijk voor de dag te komen en het aantrekken van iemand met het kaliber van Cole Pearn draagt hier alleen maar toe bij. Wij zijn trots op het engineering programma dat we hebben opgebouwd en Cole is een solide toevoeging aan die groep."

De Indy 500 stond oorspronkelijk op 24 mei gepland maar werd vanwege de Corona pandemie naar 23 augustus a.s verschoven. Trainingen voor de Indy 500 vinden plaats op dinsdag 11 augustus, zaterdag 15 augustus en zondag 16 augustus. Het aantal toeschouwers is beperkt tot 25 procent van de capacteit en mondkapjes zijn verplicht evenals temperatuur controles.

Cole Pearn Getty Images NASCAR
Cole Pearn maakte van Martin Truex Jr. een kampioen en een topper in de NASCAR MEN's Cup.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet