RETRO

Retro: Eerste historische weekenden achter de rug

PHOTOCLASSICRACING-CER1-2102

De internationale historische autosport is de afgelopen maand van start gegaan met de eerste raceweekenden van Masters Historic Racing en Peter Auto. Beide organisaties bleven op hun thuisbasis: het Britse Masters begon op Donington Park, het Franse Peter Auto hield de Dix Mille Tours op Paul Ricard. Het eerste Masters-weekend was behoorlijk bezet, maar het aantal inschrijvingen voor Paul Ricard overtrof elke verwachting: alsof er geen coronacrisis gaande is.

Tekst: Mattijs Diepraam
Foto's: Masters Historic Racing & Peter Auto

Mike Cantillon won op Donington beide races voor het FIA Masters Historic Formula One Championship, al moest de Williams FW07C-coureur daarvoor flink de strijd aanbinden met Steve Hartley (McLaren MP4/1) en Michael Lyons (Hesketh 308E). Lyons won met zijn Hesketh met overmacht de pre-78-klasse. Jonathan Mitchell schreef met zijn Chevron B19 de FIA Masters Historic Sports Car-wedstrijd op zijn naam. Hij kreeg de leiding cadeau toen de twee koplopers – de B19 van Tom Bradshaw en de Lola T70 Mk3B van Gary Pearson –pech kregen en in dezelfde ronde uitvielen.

20377 1

Pearson won wel de Gentlemen Drivers-race voor pre-66 GT's. In zijn E-type leidde hij van start tot finish. In de Masters Touring Cars ging het er een stuk dramatischer aan toe, maar een bekende auto – de Mustang van Craig Davies – trok aan het langste eind. Dat gold ook voor de Mini-races, waarin Tom Bell en Joe Ferguson dezelfde auto gebruikten om elk een overwinning binnen te halen. In de Aston Martin Masters Endurance Legends verdeelden Shaun Lynn (BR Engineering BR01) en Steve Tandy (Lola-Mazda B12/60) de buit.

20378 1

David Hart en Nicky Pastorelli gaven het weekend op Paul Ricard een Nederlands tintje door met hun T70 Mk3B zegevierend over de streep te gaan in de CER1-race. De CER2-race ging naar Maxime Guenat (Lola T286), die zijn bekende rivalen Yves Scemama (Toj SC304) en Patrice Lafargue (Lola T298) voorbleef. Shaun Lynn ging intussen in de Endurance Racing Legends – de Peter Auto-tegenhanger van de Masters Endurance Legends – vrolijk door waar hij op Donington was gebleven, al gebruikte hij deze keer zijn fraaie Bentley Speed 8 om twee zeges te laten noteren.

PHOTOCLASSICRACING-ERL-0916

Porsche 962C's verdeelden de prijzen in de twee Group C-races. De eerste ging naar Ivan Vercoutere/Ralf Kelleners, in de tweede race draaiden Michel Lecourt/Raymond Narac de rollen om. Christophe Van Riet was intussen ongenaakbaar in de Heritage Touring Cup. Met zijn Capri bleef hij de CSL's van Christian Traber en Michael Ehrlich voor.

PHOTOCLASSICRACING-SIXTIES-9551

David & Olivier Hart kwamen met hun nieuwe Bizzarrini 5300 GT niet over de eindstreep in de Sixties Endurance-race van zaterdagavond. Hetzelfde gold voor de Lister Knobbly van Jan Gijzen/Anthony Schrauwen. De winst ging naar de Cobra van Urs Beck/Patrick Simon. Pascal Pandelaar (Lotus Elite) proefde intussen wél champagne door met David Clark de nieuwe categorie Fifties Legends te winnen. Ook Hans Hugenholtz bereikte het podium: met zijn Ferrari 250 GT SWB werd hij derde en tweede in de Greatest Trophy-races. De overwinningen gingen naar de Bizzarrini's van Dirk & Leon Ebeling en Christian Bourez. Richard Cook/Harvey Stanley wonnen de eerste race van de Porsche 2.0L Cup.

reynaudguillaume-6006

De gast-grid van het weekend bracht de enige groep eenzitters op de baan. In de Coupe Eric Offenstadt voor F3-'screamers' en Formule Juniors. Jeremy Timms won beide races met zijn Chevron B15.