Formula E

Formule E: Omgekeerde racerichting in Berlijn, nieuwe rijder bij GEOX Dragon

200722 FE Circuits Berlijn
Drie verschillende baanvarianten in Berlijn

De organisatie van het ABB FIA Formule E-kampioenschap heeft de verschillende circuitconfiguraties voor de laatste zes wedstrijden van het seizoen 2019-2020 bekendgemaakt. Zoals eerder aangekondigd worden die allemaal verreden op het complex van het voormalige vliegveld Tempelhof in Berlijn, onderverdeeld in clusters van twee wedstrijden, elk op een andere baanvariant. Daarnaast kwam het Dragon-team met een rijderswissel voorafgaand aan de finale: de Braziliaan Sérgio Sette Câmara neemt de plaats in van Brendon Hartley.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: PR

Op 5 en 6 augustus worden de eerste twee wedstrijden van de Formule E-finaleweek verreden op het traject dat we van de voorgaande jaren in Berlijn al kennen, maar dan in omgekeerde rijrichting. Al ruim voordat er sprake was van het coronavirus bestond dit plan, waarvoor de werktitel 'Nilreb' bedacht is, 'Berlin' van achteren naar voren. "Rond de jaarwisseling kwam het idee op tafel", vertelt Fred Espinos, sportdirecteur van de Formule E-organisatie. "We wilden de ene dag met de klok mee en de volgende dag tegen de klok in rijden." Dat wordt nu dus gerealiseerd, met de eerste twee wedstrijden met de klok mee en de volgende twee races, op 8 en 9 augustus, tegen de klok in.

"Het is niet alleen een kwestie van alle referentiepunten voor het remmen en de startboxen op de grid omdraaien", vervolgt Espinos. "Ook alle techniek voor de uitzendingen, de overlappingen, de reclameuitingen, veiligheidsvoorzieningen, vangrails, kerbstones en uitloopzones moeten in beide richtingen functioneren. Aanpassingen moeten we binnen 24 uur kunnen uitvoeren, en dan ook nog eens met beperkte middelen, omdat we maar een gereduceerd aantal mensen ter plekke mogen hebben."

Er zijn een paar circuits in Groot-Brittannië (Donington, Knockhill en Mallory Park) die ook in omgekeerde richting mogen worden gereden. Op het circuit van Misano werd ooit de rijrichting veranderd in het kader van een ingrijpende verbouwing. "Maar voor een tijdelijk circuit is het iets bijzonders", benadrukt Espinos. "Andere internationale series wilden dit ook al wel, maar kregen geen goedkeuring voor hun plannen." Op 12 en 13 augustus zijn er dan de laatste twee races op een circuitconfiguratie die 16 in plaats van tien bochten omvat en daardoor ook een andere strategie ten aanzien van energieverbruik vergt.

200722 FE Camara
Sérgio Sette Câmara, hier tijdens de rookietest in Marrakesh, rijdt in Berlijn voor Dragon

Het GEOX Dragon-team kwam vanmorgen met de melding dat de Braziliaan Sérgio Sette Câmara tijdens de zes races in Berlijn in actie zal komen in de plaats van Brendon Hartley, die tot dusver dit seizoen geen potten kon breken – al moet gezegd dat dat in het team van Jay Penske voor bijna alle rijders geldt. Hartley kan zich daarmee volledig richten op zijn deelname voor Toyota Gazoo Racing aan de FIA WEC-race op het circuit van Spa-Francorchamps, die direct na de Formule E-finaleraces plaatsvindt. Vorige week al werd bekend dat de samenwerking tussen Hartley en het team voortijdig beëindigd was. Sérgio Sette Câmara, een voormalig juniorrijder van Red Bull, kwam voor het Dragon-team in actie tijdens de rookietest op het circuit van Marrakesh.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet