GT

GT: GT4 European Series met 17 auto's naar Imola

RNVision Curbstone

Tijdens het GT World Challenge Europe weekeinde op Imola komt ook de GT4 European Series voor het eerst dit seizoen in actie. De invloed van het coronavirus is duidelijk: vorig jaar stonden bij de laatste race van het afgelopen seizoen nog 30 auto's aan de start, nu zijn 17 auto's ingeschreven voor de seizoensopener. Nederlandse deelname is er ook nog altijd in het kampioenschap. In Italië zullen niet minder dan zes Nederlandse coureurs deelnemen.


Tekst: Marcel ten Caat (Twitter: @marceltencaat)
Foto's: Curbstone Events, MDM Motorsport, SRO / Chris Schotanus

Voor het uitbreken van het coronavirus lieten bekende teams als MDM Motorsport, HHC Motorsport, R-Motorsport, Bullitt Racing, Academy Motorsport en Martin Racing Team, het nieuwe team van Maxime Martin, weten aan de start te verschijnen. Op de deelnemerslijst die SRO Motorsports Group vandaag publiceerde zijn deze teams echter niet meer te vinden. R-Motorsport kondigde eerder deze maand aan dit seizoen niet meer in actie te komen. Het Zwitserse team is daarom ook niet meer in de GT World Challenge Europe en de Intercontinental GT Challenge te zien. Het Belgische Street Art Racing kondigde vorige week aan een tussenjaar te nemen omdat de beperkingen ervoor zorgen dat men rijders en partners niet dat kan bieden wat men wil.

MDM BMW 2020 01 01
De auto waarmee Simon Knap en Daan Pijl dit seizoen hadden moeten rijden

Ook het Nederlandse MDM Motorsport, afgelopen jaar met Simon Knap en Alec Udell nog kampioen in de Silver Cup, is om die redenen niet van de partij dit seizoen. Het team van Dennis en Mark Bus bevestigde in februari Simon Knap en Daan Pijl in een van de twee BMW M4 GT4s en een volledige Amerikaanse line-up in de andere. Door de (logistieke) restricties en de beperkingen op de circuits besloot het team in samenspraak met coureurs, partners en sponsoren echter de focus te richten op 2021.

"We hebben tot het allerlaatste moment geprobeerd om in 2020 aan de start te verschijnen en ook BMW en SRO Motorsports Group hebben alles gedaan wat ze konden doen om dit mogelijk te maken. De situatie werd voor onze Amerikaanse coureurs echter week na week slechter, waardoor het reizen vanuit de VS naar Europa onmogelijk werd," aldus Dennis Bus.

"Daarnaast kunnen we op dit moment door de geldende beperkingen geen gasten en sponsoren meenemen naar de circuits. We hebben daarom uiteindelijk, in goed overleg met onze rijders en partners, moeten besluiten om dit seizoen niet in de GT4 European Series van start te gaan maar ons te gaan voorbereiden op komend jaar." Behoudens onvoorziene omstandigheden zal MDM Motorsport in 2021 met dezelfde vier coureurs aan de start verschijnen en zullen ook alle partners en sponsoren 'meeverhuizen'.

Borusan
Het Turkse Borusan Otomotiv Motorsport zet dit jaar twee BMW M4 GT4s in

Ondanks de zeer moeilijke periode lukte het een aantal teams echter toch om hun programma uit te breiden. Zo zet het Turkse Borusan Otomotiv Motorsport dit seizoen twee BMW M4 GT4s in, met achter het stuur onder andere Formula Renault Esport Series kampioen Cem Bolukbasi. Het Franse AGS Events, afgelopen seizoen met Nicolas Gomar amateurkampioen in het Franse GT-kampioenschap en de Lamborghini Super Trofeo Europe, trekt met twee Aston Martin Vantage AMR GT4s Europa in.

Nederlandse inbreng in de GT4 European Series is er ondanks de crisis gelukkig nog altijd. Mark van der Aa, Koen Bogaerts en Bas Schouten zullen in BMWs van het Duitse RN Vision STS Racing Team te zien zijn. Daarnaast maken Thijmen Nabuurs en Jop Rappange de stap naar GT4 met de V8 Racing Chevrolet Camaro GT4.R. Bij Selleslagh Racing Team zal Kay van Berlo dit weekeinde met de Belg Wim Spinoy te zien zijn, waarbij wel moet worden opgemerkt dat Van Berlo op Imola Kenneth Heyer vervangt. Antoine Potty en Stéphane Lémeret verdedigen met de nieuwe Toyota GR Supra GT4 de Belgische eer in het kampioenschap. Beide Belgen komen uit voor het Franse CMR.

SRT 32 Misano
Selleslagh Racing Team bevestigde vandaag al de inzet van een 2e auto op Misano

Nina Pfiffner, de series manager van de GT4 European Series, kijkt echter vol vertrouwen naar de toekomst van het kampioenschap en zag zich daarin gesterkt door de bevestiging eerder vandaag dat Selleslagh Racing Team bij de tweede race van het seizoen een tweede auto zal inzetten.

"Voor de uitbraak van COVID-19 waren we hard op weg om meer dan 35 auto's aan de start te krijgen. Helaas werden veel teams en coureurs door de onzekere situatie gedwongen hun oorspronkelijke programma's te wijzigen of zelfs hun plannen in de ijskast te zetten. Daarom hebben we nu minder inschrijvingen. We weten dat het voor iedereen een moeilijke periode is geweest en we zijn daarom blij dat deze 17 auto's op de grid staan in Imola. We hopen dat de wereldwijde situatie snel zal verbeteren en we hebben er alle vertrouwen in dat de teams zullen terugkeren naar de GT4 European Series, zodra het voor hen weer mogelijk is," aldus Pfiffner.

DEELNEMERSLIJST GT4 EUROPEAN SERIES IMOLA

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet