Sportscars

Sportscars: 31 deelnemers FIA WEC Spa; Ginetta opnieuw afwezig

The GridLone Star Le Mans

Over twee weken gaat op Spa-Francorchamps het FIA World Endurance Championship verder na een lange pauze als gevolg van het coronavirus. Van 13-15 augustus worden op het circuit in de Belgische Ardennen in totaal 31 auto's verwacht. Opvallend en tegenvallend is daarbij het aantal deelnemers in de LMP1. Naast de twee fabrieksauto's van Toyota komen slechts een Rebellion R13 en de Enso CLM P1/01 van ByKolles aan de start.


Tekst: Marcel ten Caat
Foto's: FIA WEC
 
De wedstrijd op het circuit van Spa-Francorchamps geldt traditioneel als generale repetitie voor de 24 Uur van Le Mans en ook dit jaar zal de Total 6 Hours of Spa-Francorchamps de laatste wedstrijd voor Le Mans zijn. Eerder kondigde Rebellion aan een tweede R13 in te zetten voor Romain Dumas, Louis Deletraz en Nathanael Berthon, maar uiteindelijk kiest het Zwitserse raceteam er dan toch voor met slechts één auto af te reizen naar België.

Dat zijn er overigens nog altijd twee meer dan Team LNT, dat opnieuw beide Ginetta G60-LT-P1s terugtrok. Hoewel er nog altijd een Ginetta is ingeschreven voor Le Mans, lijkt ook het tweede seizoen van de auto in het wereldkampioenschap op een flop uit te lopen. Eind februari miste Team LNT ook al de wedstrijd op het Circuit of The Americas. Zonder de inschrijving van ByKolles, waar momenteel alleen Tom Dillmann en Bruno Spengler zijn bevestigd, zou de hoogste categorie in het WK slechts drie deelnemers hebben gehad.

29 RACING TEAM NEDERLAND NL
Job van Uitert vervangt Nyck de Vries in de Total 6 Hours of Spa-Francorchamps

Waar de LMP1 auto's inlevert, gebeurt het tegenovergestelde in de LMP2. De acht reguliere deelnemers in het FIA WEC krijgen op Spa-Francorchamps gezelschap van Algarve Pro Racing en Eurasia Motorsport. Op de Oreca 07 van Algarve Pro Racing is vooralsnog alleen de Amerikaan John Falb bevestigd, terwijl bij Eurasia Motorsport Nobuya Yamanaka (JPN) en Daniel Gaunt (NZL) zijn ingeschreven.

Eurasia Motorsport is op Spa-Francorchamps het enige team dat met een Ligier in actie komt, in een veld dat verder wordt gedomineerd door Oreca 07s. Zoals eerder gemeld zal bij Racing Team Nederland Job van Uitert zijn opwachting maken als teamgenoot van Frits van Eerd en Giedo van der Garde. Nyck de Vries is in verband met Formule E-verplichtingen niet beschikbaar.

95 ASTON MARTIN RACING GBR
Kan de Dane Train op Spa verder uitlopen op de concurrenten?

In LMGTE Pro zullen Aston Martin, Ferrari en Porsche weer de strijd met elkaar aangaan. Elk merk zet twee fabrieksauto's in. Na vijf van de acht races hebben Aston Martin Racing coureurs Marco Sørensen en Nicki Thiim 26 punten voorsprong in de titelstrijd, terwijl bij de fabrikanten de Britse fabrikant 32 punten voorsprong heeft op Porsche en 40 op Ferrari. Aston Martin-coureur Maxime Martin is op Spa de enige Belg in het veld.

57 TEAM PROJECT 1 DEU Por
De Team Project 1 Porsche 911 RSR van Jeroen Bleekemolen in Texas

Tot slot de LMGTE Am klasse, waar Jeroen Bleekemolen de Nederlandse eer zal verdedigen in de Team Project 1 Porsche 911 RSR. Bleekemolen en zijn teamgenoten kwamen eerder deze maand al naar Spa om twee dagen te testen. Of ze daar profijt van hebben is in de Ardennen nooit vooraf te voorspellen. In totaal zijn er 11 auto's ingeschreven in de LMGTE Am klasse. Vier Ferrari 488 GTE EVOs, vijf Porsche 911 RSR en een tweetal Aston Martin Vantages.

VOORLOPIGE DEELNEMERSLIJST TOTAL 6 HOURS OF SPA-FRANCORCHAMPS


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet