Sportscars

Sportscars: Albuquerque verslaat De Vries en pakt pole op Paul Ricard

22 Oreca 07 Gibson UNITED

Nyck de Vries leek op het Circuit Paul Ricard lange tijd op weg naar de pole in de European Le Mans Series, maar zag in de laatste seconden Filipe Albuquerque onder zijn tijd duiken. De United Autosports Oreca 07 met startnummer 22 start daarom morgen vanaf de eerste plaats in de eerste race van het seizoen. Nyck de Vries kwalificeerde zich als tweede.


Tekst: Marcel ten Caat (Twitter: @marceltencaat)
Foto: PR

De afgelopen weken was er enkel positief nieuws voor De Vries, met als hoogtepunt zijn aanstelling als fabrieksrijder bij Toyota Gazoo Racing. De Nederlander stond met zijn G-Drive Racing Aurus 01 lange tijd bovenaan, maar werd uiteindelijk toch verslagen door een van de United Autosports-coureurs. De meeste tegenstanders beten zich stuk op de tijd van De Vries, maar na het vallen van de vlag verbeterde Albuquerque toch nog de snelste tijd. Met een ronde van 1:38.268 was de Portugees uiteindelijk 0.237 seconden sneller dan De Vries. Alex Brundle, teamgenoot van Job van Uitert, kwalificeerde de United Autosports Oreca 07 met startnummer 32 als derde, voor de IDEC Sport Oreca van Paul Loup Chatin. DragonSpeed en Cool Racing completeerden een volledige Michelin top zes.

United Autosports pakte ook de pole in de LMP3 klasse. DKR Engineering's Laurents Hörr kwam uiteindelijk 0.084 seconden tekort om de Ligier JS P320 van Wayne Boyd achter zich te houden. Opvallend was de afwezigheid van Leonard Hoogenboom, die oorspronkelijk was ingeschreven op de Eurointernational Ligier en afgelopen week tijdens de testdagen nog in actie kwam voor het team, maar gisteren ineens van de deelnemerslijst was verdwenen. "Het is een strategische beslissing. Er was nooit een commercieel aspect aan de deal, maar na het bekijken van de manier waarop het hier gaat, denken we dat een line-up van twee coureurs de beste optie is," verklaarde teambaas Antonio Ferrari tegenover de collega's van Dailysportscar.

Aston Martin Racing leek in de eerste kwalificatie in de GTE-klasse de pole te pakken, maar ook hier zat het venijn in de staart. Ross Gunn zette na vier minuten kwalificatie een 1:51.745 neer en stond toen de zwart-wit geblokte vlag werd getoond nog steeds eerste. In zijn allerlaatste ronde wist Niki Cadei met de Kessel Racing Ferrari 488 GTE EVO nog sneller te gaan. De Italiaan was uiteindelijk 0,016 seconden sneller dan Gunn. Matt Griffin (Spirit of Race) en Alessio Picariello (Proton Competition) eindigden de kwalificatie als derde en vierde. De 4 uur van Le Castellet zal zondag om 11 uur van start gaan.

UITSLAG KWALIFICATIE 4U LE CASTELLET
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet