Sportscars

Sportscars: CarBahn-Audi wint IMSA Michelin Pilot Challenge Sebring, Dontje net naast het podium UPD: Verslag Indy Dontje

200718 IMSA MPC race
De CarBahn-Audi leidde in de beginfase en won ook de wedstrijd

De weersomstandigheden hadden een flinke invloed op de Advent Health 120, de twee-uursrace waarmee de Amerikaanse IMSA Michelin Pilot Challenge werd hervat na de corona-lockdown. Vanwege onweer in Sebring moest de race eerst worden uitgesteld, vervolgens al na vijf ronden voor drie kwartier worden onderbroken en eindigde ook achter de safety-car. De overwinning was voor Jeff Westphal en Tyler McQuarrie in de CarBahn-Audi R8 GT4. Indy Dontje en zijn Amerikaanse teamgenoot Russell Ward eindigden als vierde en grepen daarmee in de Winard-Mercedes-AMG GT4 net naast het podium.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: IMSA

Vanaf de pole-position nam McQuarrie de leiding, voor Robby Foley in de Turner-BMW en Nate Stacy in de KohR Motorsports-Aston Martin, maar al na vijf ronden werd de race gestaakt omdat er onweer in de onmiddellijke nabijheid van het circuit gemeld werd. De tijd bleef, zoals in zo'n geval gebruikelijk, wel doorlopen en met nog een uur en tien minuten op de klok werd de wedstrijd hervat. Bij de herstart was Stacy iets sneller dan McQuarrie en nam de leiding over, maar na de rijderswissels, waarbij Westphal de Audi had overgenomen, heroverde het CarBahn-team de koppositie. Vervolgens werd de race met nog een kwartier te gaan opnieuw geneutraliseerd vanwege het weer, zodat Westphal en McQuarrie de overwinning veiligstelden, voor Stacy en Kyle Marcielli in de KohR-Aston Martin en de Archangel Motorsports-Porsche Cayman van Trent Hindman en Alan Brynjolfsson. De Winward-Mercedes van Indy Dontje en Russell Ward eindigde op de vierde plaats. De winst in de TCR-klasse was voor Harry Gottsacker en Mark Wilkins in de Bryan Herta Autosport-Hyundai Veloster.

200718 IMPC Dontje
Indy Dontje bracht de Winward-Mercedes weer mooi naar voren

UPD 13.10 uur: Indy Dontje stuurde zojuist vanaf de luchthaven van Londen-Heathrow een kort berichtje met het verslag van zijn ervaringen: "Een hele rare verkorte race", aldus Dontje. "Russell deed de start en kwam wat minder goed weg, hij had zelfs een touché in de tweede bocht en ging er kort af. Volgens mij was hij teruggevallen naar de 17e plaats. Toen kwam er dus een rode vlag, op dat moment was hij al teruggeklommen naar plaats 12 of 13. Vervolgens lag de race stil en uiteindelijk werd de wedstrijd verkort tot een uur en tien minuten. Russell reed naar de achtste plaats en na de pitstop, die voor ons heel goed verliep, kon ik mooi naar voren rijden. Zo zijn we als vierde geëindigd, maar we waren wel een van de snelste auto's op de baan, dus het was jammer dat we de laatste drie, vier ronden een safety-car hadden vanwege onweer verderop. Anders had het nog wel beter kunnen uitpakken. Maar goed, dat is achteraf. We zijn al met al blij met dit resultaat en we kijken alweer uit naar de volgende race over twee weken." Dan rijdt de serie op Elkhart Lake.

Na afloop van de wedstrijd volgde voor Dontje opnieuw een soort race om weer naar Europa te komen: "Het was enorm slecht weer in Sebring, dus we moesten heel lang wachten totdat we weg konden. Uiteindelijk was het ook wat stressig in Miami om de vlucht te halen, maar ik heb het gelukkig gehaald. Ik vlieg nu naar Berlijn en rijd vanaf daar naar de Lausitzring. Vanmorgen kreeg ik de testuitslag binnen dat ik geen corona heb, dus ik kan op de Lausitzring testen. Daar ben ik wel blij mee, een officiële testdag voor de ADAC GT Masters die over twee weken ook op de Lausitzring begint."
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet