Sportscars

Sportscars: Ingrijpende restricties bezoekers 24 Uur van Le Mans

200716 Le Mans Village 2
In de rij voor de merchandise-stands in de 'Village'? Dit jaar niet.

De Automobile Club de l'Ouest (ACO), de organiserende instantie achter de 24 Uur van Le Mans, kwam vandaag met nadere details voor degenen die van plan zijn de uitgestelde 24-uursrace in september als toeschouwer te bezoeken. Het concept op basis waarvan toch bezoekers kunnen worden toegelaten, houdt in dat toeschouwers zich in een vooraf aangegeven zone (een zogeheten 'Village') moeten ophouden en deze niet mogen verlaten. De strenge maatregelen noopte de Deense organisatie K-Rejser, die jaarlijks duizenden Denen naar Le Mans brengt, ertoe om alle geplande reizen te annuleren. De verwachting is reëel dat velen dit voorbeeld zullen volgen.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: Rebocar/R. de Boer

"Fan-villages voor de 24 Uur van Le Mans!" luidde – naar keuze in Frans of Engels – de kopregel boven het persbericht waarin de nadere details uit de doeken werden gedaan. Naar de mening van velen had het uitroepteken wel weggelaten kunnen worden, want eerste reacties op sociale media van racebezoekers geven blijk van weinig enthousiasme. Dat is ook heel begrijpelijk, want veel van wat de 24 Uur van Le Mans zo'n bijzonder spektakel maakt, is er dit jaar niet, of toeschouwers zijn er niet welkom. Dat geldt bijvoorbeeld voor de technische keuring van de auto's, die op woensdag 16 september achter gesloten deuren plaatsvindt. De pitwalk is er dit jaar niet, evenmin als de parade van de rijders in het stadscentrum van Le Mans.

200716 Le Mans pitwalk
Geen pitwalk en geen rijdersparade

De organisatie stelt dat vanuit elke bezoekerszone, telkens met een capaciteit van maximaal 5.000 personen, er zicht op de baan en een groot beeldscherm is. Bovendien is er per 'village', allemaal aangeduid met een eigen kleur, voorzien in cateringfaciliteiten, speciaal entertainment (wat dat dan ook moge zijn...), parkeerruimte en in sommige gevallen een eigen tribune en/of kampeerterrein. Het dragen van een mondkapje is voor iedereen vanaf de leeftijd van elf jaar verplicht. Faciliteiten waarvan meerdere mensen gebruik maken, zoals tribunes en toiletten, worden voorafgaand aan het evenement grondig gereinigd en tijdens het evenement meermaals gedesinfecteerd. Verplaatsingen tussen de 'villages' of vanuit de 'villages' naar de paddock zijn verboden om het contact tussen verschillende groepen bezoekers zoveel mogelijk uit te sluiten.

200716 Le Mans paddock
Ook toegang tot de paddock is er niet

Bezoekers worden vanaf donderdag 17 september om 8.00 uur toegelaten, kampeerterreinen zijn open vanaf woensdag 16 september om 14.00 uur. De ACO zal vanaf 17 augustus iedereen die in het bezit is van een toegangskaart danwel een parkeer- en/of kampeerplek geboekt heeft, individueel benaderen met informatie over de 'village' waarin de betreffende bezoeker is ingedeeld, hoe naar en op het circuit te komen en over de mogelijkheden om eventuele aanvullende kaarten te bemachtigen. Tevens stelt de ACO dat er voor eind augustus niet zal worden gereageerd op vragen van bezoekers en clubleden. Ter plekke zullen geen kaarten worden verkocht.


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet