Sportscars

Sportscars: Indy Dontje laat aantal Nederlanders in IMSA met 100 procent stijgen

200716 IMSA Dontje
Alleen in de business class, maar natuurlijk wel met mondkapje: Indy Dontje op weg naar de VS

Nadat de competitie in het IMSA WeatherTech SportsCar Championship twee weken geleden al werd hervat in Daytona, gaat morgen, vrijdag 17 juni, ook de IMSA Michelin Pilot Challenge na een maandenlange pauze weer van start. Op het circuit van Sebring wordt de Advent Health 120 verreden, de tweede wedstrijd van het seizoen in de tweede divisie van IMSA, waarin wordt geracet met GT4- en TCR-auto's. Onder de deelnemers is Indy Dontje, die de trip naar Florida maakte en AUTOSPORT.NL berichtte over zijn ervaringen.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: Indy Dontje, PR

Was Renger van der Zande twee weken geleden in Daytona nog de enige Nederlander die in IMSA-competitieverband in actie kwam, met de deelname van Indy Dontje aan de IMSA Michelin Pilot Challenge is het aantal Nederlandse rijders voor het komende weekeinde in Sebring direct met 100 procent toegenomen. Dontje komt in actie met de nummer 4-Winward Racing-Mercedes-AMG GT4, die hij deelt met Russell Ward, de zoon van teameigenaar Bryce Ward. Die rijdt overigens ook met een bekende, en wel Alec Udell, die vorig jaar samen met Simon Knap in de BMW M4 GT4 van MDM Motorsport de Silver Cup in de GT4 European Series won.

Dontje en Ward begonnen sterk aan het seizoen met de derde plaats tijdens de openingswedstrijd in Daytona, de vier uur durende BMW Endurance Challenge, eind januari. Daarna moesten ze dus ruim vijf maanden wachten voordat ze deze week opnieuw mogen racen. Dontje vloog afgelopen woensdag naar de Verenigde Staten. "Ik moest helaas via Atlanta, een rechtstreekse vlucht naar Orlando lukte niet en daarom vloog ik naar Miami, met een overstap", meldde hij. "Mijn oorspronkelijk geplande vlucht naar Orlando was gecanceld en daardoor moest ik nu een dag eerder vliegen. De reis verliep goed: het was heel rustig. Ik heb een upgrade gedaan naar business class en was de enige in de business class!"

200125 IMPC Podium
In Daytona eindigden Indy Dontje (2e van rechts) en zijn teamgenoot Russell Ward op het podium

"Eigenlijk had ik wel moeilijkheden verwacht bij de aankomst, omdat ik bij vertrek op Schiphol al merkte dat ze het raar vonden dat ik als Nederlander naar Amerika ging", vervolgt Dontje. "Uiteindelijk viel het echter reuze mee: je vult een papier in waarop je aangeeft waar je geweest bent en of je last hebt van de symptomen. Meteen vanuit het vliegtuig wordt je temperatuur gemeten en dan mag je doorlopen. Vervolgens werd er bij de douane wel wat raar gekeken. Ik heb natuurlijk een visum, een P1 (een speciaal visum in de VS voor sporters en kunstenaars, red.), en daarmee werd ik doorgelaten. Na dit weekeinde vlieg ik naar Lausitzring, dus ik laat me hier in Sebring wel meteen testen zodat ik er ook zeker van ben dat ik kan rijden tijdens de test op de Lausitzring en kan aangeven dat ik geen corona heb. Voorlopig dus een voorspoedige reis, en ik kijk uit naar de race van vrijdag!"

200125 IMPC Dontje actie
Na de banking van Daytona nu de betonplaten van het vlakke Sebring voor Dontje en Ward

In totaal zijn er voor de twee-uursrace 33 auto's ingeschreven, 22 in de GT4-klasse en de rest in de TCR-divisie. Met Jim Cox en Dillon Murry in de Riley-Mercedes zijn ook de winnaars van de openingsrace in Daytona van de partij, maar ditmaal moeten ze het stellen zonder de ondersteuning van Jeroen Bleekemolen, die in Daytona een belangrijk aandeel in de overwinning had. Taylor Hagler, een rijdster die samen met Ryan Eversley in een Honda zou uitkomen in de TCR-categorie, testte positief op Covid-19 en kan daardoor niet in actie komen. Zij wordt in de nummer 77-LA Honda World-Civic vervangen door Dakota Dickerson.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet