IndyCar

Indycar: Ed Carpenter Racing hoopt Top 5 resultaten op Iowa te continueren

Dit weekend is Iowa de korstste baan op de Indycar-kalender en in de afgelopen zeven jaar behaalde het team van Ed Carpenter Racing in zeven jaar vijfmaal een Top 5 resultaat. Met Rinus VeeKay en teambaas Ed Carpenter hoopt men dit resultaat a.s vrijdag en zaterdag in doubleheader te continueren.

RVK Iowa Preview
Rinus VeeKay wil het bij zijn tweede ovaloptreden dit weekend beter doen dan in Texas vorige maand.


Tekst Willem J. Staat
Foto's ECR Racing/Indycar

Ed Carpenter Racing hoopt Top 5 resultaten op Iowa te continueren
Normaliter wordt de No20 Dallara US Air Force Chevrolet van ECR gedeeld tussen Ed Carpenter en Conor Daly. In de 17 races tellende kalender zijn er vanwege de Corona Pandemie vier wedstrijden weggevallen. Daarom rijdt teameigenaar Carpenter ook dit weekend in de kleuren van de US Air Force.

In de afgelopen zeven jaar stond Ed Carpenter in Iowa maar liefst viermaal als eerste of tweede op het podium. Josef Newgarden kwalificeerde zich in 2016 als tweede en nam al in de eerste ronde de kop. In totaal reed Newgarden maar liefst 282 ronden aan de leiding.

In 2018 eindigde Spencer Pigot als tweede, J.R. Hildebrand deed het in 2017 en Newgarden behaalde hetzelfde resultaat in 2015. Ed Carpenter behaalde ook een aantal Top 5 resultaten, 4e in 2013, 5e in 2014 terwijl Spencer Pigot vorig jaar als vijfde eindigde. In 13 starts behaalde het team maar liefst 10 top 10 resultaten.

2020 VeeKay Rinus rijdt weer in de traditionele SONAX/Autogeek kleuren dit weekend.

Op Iowa maakte Rinus VeeKay voor de eerste maal met een oval kennis. Bij zijn debuut in de USFF2000 series eindigde VeeKay in 2017 als tweede. Voor dit weekend rijdt Rinus weer in de kleuren van Sonax en online distributeur AutoGeek. In vier Indycarwedstrijden behaalde VeeKay twee weken geleden op de Indianapolis Motor Speedway een Top 5 resultaat.

Van de 13 NTT Indycar-wedstrijden op Iowa reed Carpenter er twaalf en eindigde vijfmaal als rijder en teameigenaar in de Top 5. Voor de 39-jarige Carpenter is het alweer zijn 18e Indycar-seizoen. Vorige maand behaalde hij op de Texas Motor Speedway een Top 5 resultaat. Sinds 2014 concentreerde Ed zich alleen maar op de ovals maar reed wel 50 maal in de Top 10 en reed de afgelopen 12 jaar ook minstens op kop. De beide wedstrijden op Iowa gaan over een volledige afstand van 250 ronden.

Ed Carpenter: "Elk jaar kijk ik met spanning naar de wedstrijd op Iowa uit. Het is zo'n "coole" baan met de mooiste races van het seizoen. Al lange tijd wil ik deze wedstrijd winnen en ben vastberaden om het dit jaar te doen."

Rinus VeeKay: "Ik kijk werkelijk naar Iowa uit. Het is de eerste oval die ik heb na de moeilijkheden in Texas. Dit geeft me extra motivatie om het nu wel goed te doen. Ik denk dat het een goed weekend wordt. Het team heeft op deze baan zoveel goede resultaten geproduceerd. En het is bijzonder "cool" om hier na drie jaar in een Indycar terug te komen. Twee wedstrijden zal erg zwaar zijn, maar ik heb er vertrouwen in. Ik kan ook nauwelijks wachten om er naar toe te gaan en ik ben er klaar voor om over die baan heen te vliegen."

EC Iowa Preview
Ed Carpenter rijdt eigenlijk alleen maar voor de fun op de ovals. Een echte ovalspecialist.


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet