Formula E

Formule E: Sam Bird verhuist van Virgin naar Jaguar

200714 FE Bird
Sam Bird rijdt komende maand in Berlijn voor het laatst in de kleuren van Envision Virgin Racing

Wat vorige week al als gerucht de ronde deed, is nu officieel: de Brit Sam Bird vertrekt aan het eind van het lopende seizoen in het ABB FIA Formule E-kampioenschap als coureur bij het team Envision Virgin Racing, waarvoor hij in de verschillende configuraties van de renstal sinds de start van de Formule E in 2014 actief was. Bird, nu nog de teamgenoot van Robin Frijns, neemt vanaf het komende seizoen de plaats van de wat tegenvallende James Calado bij Panasonic Jaguar Racing in.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto: PR

Met negen overwinning en in totaal 18 podiumplaatsen op zijn naam was Bird bij Virgin Racing zeer succesvol in de Formule E. Met zijn vriendelijke aard viel hij bij iedereen in het team ook goed in de smaak, zo bevestigt teambaas Sylvain Filippi: "Ik weet dat ik namens het hele team spreek als ik zeg dat Sam een van de plezierigste en succesvolste rijders in de Formule E is. Als hij medio augustus vertrekt, dan is dat met het grootste respect en bewondering. Sam verdient lof voor het uitstekende werk dat hij gedaan heeft en voor het feit dat het al die jaren een plezier was om met hem te werken. Natuurlijk wil hij, professioneel als hij is, het seizoen met Envision Virgin Racing succesvol afsluiten." Verwacht wordt dat de Nieuw-Zeelander Nick Cassidy Birds positie bij Envision Virgin Racing zal innemen.

"In de loop der jaren is het team meer als een familie voor mij geworden en is een belangrijk deel van mijn loopbaan", aldus Sam Bird, de enige coureur die in elk Formule E-seizoen tot dusver races gewonnen heeft. "Zoals velen weten hebben het team en de Formule E mijn carrière weer op gang gebracht en daarvoor zal ik altijd dankbaar blijven. Bij de laatste race zal ik zeker een traantje wegpinken."

Ondanks dat Bird nog een lopend contract bij Envision Virgin Racing had, was de kans om de overstap naar Jaguar te maken voor hem "te goed om te laten lopen", zo zei de Brit tegenover de Engelstalige website 'The Race'. Saillant detail is dat Bird bij Jaguar de plaats inneemt van James Calado, met wie hij bij Ferrari jarenlang een succesvol duo vormde in het FIA WEC.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet