Diversen

Diversen: SHR Teameigenaar Tony Stewart en Ray Evernham lanceren Superstar Racing Experience

Stewart Haas Racing Team eigenaar Tony Stewart en voormalig NASCAR Teameigenaar/crewchief Ray Evernham(van de Rainbow Warriors met Jeff Gordon bij Hendrick Motorsports eind negentiger jaren) kondigden vandaag een allstar Racing Serie aan, ofwel de Superstar Racing Experience

2020 Tony Stewart
Teameigenaar Stewart komt met een gloednieuwe raceserie in 2021 voor rijders uit verschillende autosportdisiciplines.

Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR/GM/PR

SHR Teameigenaar Tony Stewart en Ray Evernham lanceren Superstar Racing Experience
Prachtig nieuws uit Amerika vandaag. De aankondiging van een gloednieuwe raceserie die de IROC tijden van Porsche en Pontiac moet doen herleven!!! Naast Ray Evernham zijn voormalig NASCAR Topman George Pyne en Sandy Montag van de Montag Group bij het project betrokken. Dit bedrijft richt haar activiteiten vooral op talenten in de TV en Mediawereld.

Voor de nieuwe raceserie staan voor het seizoen 2021 zes races op het programma en de wedstrijden worden uitsluitend op de short ovals gereden. Een contract voor live uitzendingen met CBS is inmiddels al door betrokken partijen getekend. De wedstrijden zullen op een primetime tijdstip op de zaterdagavond uitgezonden worden.

2020 Foyt Unser De IROC series begon ooit met Porsches.

Sean McManus van CBS Sports: "Wij kijken er nu al naar uit om met de Superstar Racing Experience te gaan samenwerken. Deze innovatieve raceserie zal uit geweldige coureurs bestaan die op de short ovals rijden en waarbij de kijkers nog meer toegang achter de schermen zullen krijgen. Met de steun van deze legendes uit de autosportindustrie, de kwaliteit van de coureurs, de concurrentie en de sfeer die short ovals creëren is de Superstar Racing Experience een geweldige aanvulling op onze zomersportprogramma's."

De wedstrijdduur is ongeveer twee uur waarbinnen maar liefst 90 minuten geracet zal worden. Er zullen geen pitstops zijn maar wel een break waarin de crewchefs in samenspraak met de rijders aanpassingen kunnen verrichten. En voor elke wedstrijd worden crewchiefs en coureurs onwillekeurig aan elkaar gekoppeld. Men begint voorlopig met 12 auto's.

Ray Evernham is verantwoordelijk voor de bouw van de auto's. Ray Evernham: "Wij hebben dit opgezet om de aandacht weer te vestigen op de rijders en hun vermogen om het tegen elkaar op te nemen i.p.v. de beste auto die wint. Door deze unieke racekenmerken en de supersterrenkwaliteit van de rijders zul je allerlei emoties live zien spelen. Het zal best spannend worden en de aandacht voor het short track racen opnieuw doen oplaaien."

In een interview met de Associated Press verklaarde Stewart dat hij eigenlijk de filosofie van de IROC-series(International Race of Champions) wil voortzetten. Deze serie bestond van 1974 tot 2006 en daarin raceten coureurs uit verschillende autosportdisciplines tegen elkaar. Tony Stewart won in 2006 de laatste NASCAR titel en NASCAR legende Mark Martin won maar liefst vijfmaal de titel. Maar ook uit Indycar en F1 namen er destijds coureurs aan deel.

1987 Wayne Pearson
Later werden het Camaro's en Pontiacs waarin vooral veel NASCAR rijders uitkwamen.

Tony Stewart: " Toen de serie ophield te bestaan heeft het een groot gat achtergelaten. Het hoefde toen niet opgevuld te worden maar nu hebben we een opening gemaakt voor mensen zoals ik en anderen die uitgenodigd zullen worden, die het nog steeds kunnen en terug willen komen. Het is een uitgesproken kans om serieus genomen te worden en als beste te worden bekeken."
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet