IndyCar

Indycar: Voorbeschouwing ECR Doubleheader Road America

Ook in Indycar een doubleheader dit weekend. De Indycar rijden zowel op zaterdag als zondag op Elkhart Lake ofwel Road America. Gedurende 15 dagen moeten Rinus VeeKay en zijn teamgenoot Conor Daly bij het team van Ed Carpenter Racing maar liefst vijf Indycar-wedstrijden afwerken.

2020 Rinus
De kleurstelling waarmee VeeKay dit weekend aan de start verschijnt op Road America.

Tekst Willem J. Staat
Foto's ECR Racing

Voorbeschouwing ECR Doubleheader Road America
Oorspronkelijk stond de REV Grand Prix voor het weekend van 21 juni j.l. gepland. Maar nu staan er twee wedstrijden op het programma waarbij ook fans weer toegelaten zijn. Voor het Amerikaanse zorgpersoneel is de toegang overigens vrij. Onder toezicht van gezondheidsautoriteiten zal er nauw gelet worden op de safe distancing en hygiëneprocedures.

Afgelopen weekend kwam Conor Daly voor de eerste maal voor het team van ECR uit. Daly maakte tijdens zijn eerste deelname voor het team in de trainingen progressie naar de tweede kwalificatieronde en legde in de 80 ronden durende wedstrijd twee pitstops af. Daly bezette zelfs de derde plek maar in het tweede gedeelte werd het wat moeilijker vanwege het besparen van brandstof. Met zijn US AirForce Dallara Chevrolet eindigde Conor uiteindelijk als twaalfde.

Na een teleurstellend debuut in de NTT Indycar-series op de Texas Motor Speedway sloeg VeeKay afgelopen weekend met een vijfde plek op de Indianapolis Motor Speedway keihard terug. Vanaf een 18e startplek moest de Nederlandse teenager aan de wedstrijd beginnen nadat hij op de rode banden gedurende de kwalificatie slechts één ronde kon afleggen. Nadat de wedstrijd begonnen was kwam Rinus als eerste naar binnen en die stop werd beloond want het stelde hem in staat om naar voren te komen. In de 21e ronde naderde hij de Top 10 en in de 53e ronde in de Top 5. Die positie moest hij tijdens de laatste stop kortstondig opgeven. Al tijdens zijn tweede Indycar start behaalde Rinus een Top 5 resultaat.

Daly startte de afgelopen drie jaar tweemaal eerder in de NTT Indycarseries op Road America. In 2016 geraakte hij tijdens de trainingen tot aan de tweede ronde in zijn eerste volledige Indycar seizoen. Bovendien heeft hij de ervaring van een doubleheader op dit circuit. Afgelopen jaar nam hij aan de Lamborghini Super Trofeo wedstrijden deel, behaalde er een podium en eindigde als vierde op de tweede dag.

Ook voor VeeKay kennen de doubleheaders op Elkhart Lake geen geheimen. De Nederlander nam er in de afgelopen drie jaar aan twee wedstrijden op 6,4 km lange roadcourse deel. In 2017 won VeeKay beide USF2000 wedstrijden van het Road to Indy programma. Het betekende zijn allereerste overwinning in een eenzitter. Vorig jaar startte VeeKay in beide IndyLights wedstrijden vanaf pole en won de tweede wedstrijd.

Voor dit weekend is de auto van VeeKay in de blauwe kleuren van Direct Supply gespoten. Een firma die haar hoofdkantoor in het nabijgelegen Milwaukee heeft en zet zich in om het leven van senioren en diegenen die voor hen zorgen te verbeteren. Sinds 2016 is Direct Supply partner van ECR op Elkhart Lake.

Daly rijdt voor het eerst in de kleuren van de Amerikaanse Luchtmacht op Elkhart Lake. Historische Amerikaanse luchtmachtcomponenten werden met elkaar verweven om de opvallende kleurstelling van de No 20 ECR Dallara Chevrolet te creëren waaronder de herkenbare Tiger Shark oorlogsverftanden. Een kleurstelling die overigens vaak te zien was op de A10 Thunderbolt en P40 Warhawk vliegtuigen. Als eerbetoon aan de P51 Mustang is er een bliksemschicht op de achterkant van de vleugel te zien. Een verwijzing naar het US Air Force Army Corps, een voorloper van de huidige Amerikaanse luchtmacht.

direct supply
Weer een goed resultaat voor VeeKay dit weekend?

Rinus VeeKay: "Voor mij is Road America een erg succesvolle baan. Ik behaalde daar in 2017 mijn allereerste Amerikaanse overwinning en de allereerste in een raceauto. Ik won er beide wedstrijden. Het was prachtig. Deze baan is altijd goed voor mij geweest en voor altijd mijn favoriete baan. Cool om hier dit seizoen met een Indycar te racen. Omdat het een doubleheader is het een genot om de Direct Supply auto dit weekend te racen. Ik kijk er met spanning naar uit en ik denk dat we een ander fraai weekend uit de hoge hoed kunnen toveren."

2020 CD Conor Daly deed het op Road America afgelopen jaar goed in een Lamborgini Super Trofeo.

Conor Daly: "Na een paar jaar afwezigheid in de NTT Indycarseries kijk met spanning naar Road America uit. Vorig jaar heb ik er met veel plezier in een GT gereden. Het ging best goed. Hopende dat we door kunnen gaan met wat we van de GMR Grand Prix geleerd hebben. Een sterke kwalificatierun gevolgd door een aantal sterke wedstrijden. De doubleheader gaat interessant worden. Ik kan dan ook nauweljks wachten om in te stappen. Prachtig om nu een continue workflow te hebben. We blijven verbeteren en we gaan op jacht naar de bekers."
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet