Sportscars

Sportscars: Nyck de Vries nieuwe test- en reserverijder Toyota Gazoo Racing

200706 WEC Vries Toyota
Na een goed optreden tijdens de rookietest wordt Nyck de Vries nu test- en reserverijder bij Toyota

Eind vorig jaar testte hij al met de Toyota TS050 Hybrid tijdens de rookietest van het FIA WEC in Bahrein. Daarbij liet hij volgens het team een zeer positieve eerste indruk achter. Nu komt Nyck de Vries officieel aan boord bij Toyota Gazoo Racing als test- en reserverijder voor de nog resterende FIA WEC-wedstrijden van het seizoen 2019-2020 en het seizoen 2021. De Vries gaat daarnaast een grote rol spelen in de ontwikkeling van de Le Mans Hypercar van Toyota, die in 2021 zal worden ingezet.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto: PR

Met Rob Leupen als Team Director en vice-president van Toyota Motorsport GmbH, John Litjens als projectleider LMP1 en John Steeghs als teammanager was er bij Toyota toch al geen gebrek aan Nederlandse inbreng in het FIA WEC-team, maar dat wordt door de komst van Nyck de Vries alleen nog maar versterkt. De Vries, die actief blijft als fabriekscoureur voor Mercedes in het ABB FIA Formule E-kampioenschap, neemt bij Toyota de plaats in van de Fransman Thomas Laurent, die tot dusver de test- en reserverijder van het team was.

Deze week komt De Vries samen met de reguliere Toyota-coureurs in actie tijdens een test op het Circuit Paul Ricard in het Zuid-Franse Le Castellet, waar een 'low-dowforce'-aerodynamicapakket zal worden getest, dat Toyota tijdens de eerstvolgende FIA WEC-race in Spa en tijdens de 24 Uur van Le Mans wil inzetten.

Naast fysiek testwerk op de baan behoren ook het testen in de simulator en de rol van reserverijder in het WEC tot de taken van Nyck de Vries bij Toyota, evenals het leveren van een bijdrage aan de ontwikkeling van de hypercar voor het FIA WEC-seizoen 2021.

"Ik ben heel blij om bij Toyota Gazoo Racing aan boord te komen en opnieuw met het team te kunnen werken", zegt Nyck de Vries. "Het is een eer om als test- en reserverijder te worden gekozen, dus ik wil het team graag danken voor deze gelegenheid. Het rijden met de TS050 Hybrid in Bahrain was een geweldige ervaring. Destijds dacht ik dat het wellicht een eenmalige gelegenheid was, dus het is geweldig om te weten dat ik opnieuw met de auto zal rijden. Daarnaast is het nog opwindender om vooruit te kijken naar later dit jaar, wanneer we beginnen met het testen van de nieuwe LMH. Ik hoop dat ik mijn bijdrage kan leveren aan een succesvolle start van dit nieuwe tijdperk voor het team."

Hisatake Murata, team president van Toyta Gazoo Racing, verklaart: "Ik ben blij Nyck de Vries bij Toyota Gazoo Racing te verwelkomen. De feedback na zijn rookietest in Bahrein was zeer positief, dus het is duidelijk dat hij veel potentieel heeft. Samen met Kenta Yamashita als lid van onze Toyota Gazoo Racing WEC Challenge hebben we twee veelbelovende jonge rijders die binnen ons team hun talent ontwikkelen. Dat is spannend voor de toekomst. Ik kijk ernaar uit om hun vooruitgang te zien en wens Thomas Laurent tegelijkertijd het beste voor de toekomst en dank hem voor zijn inbreng dit seizoen."
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet