IndyCar

Champcar: Fantastisch debuut Doornbos in Las Vegas


Team Australia teambaas Derrick Walker heeft lang op een overwinning moeten wachten. In 1999 bezorgde de huidige Honda F1 teambaas Gil de Ferran het team van Walker zijn laatste overwinning op Portland. De Australiër Wil Power bezorgde teambaas Derrick Walker op zijn 62e verjaardag een prachtig overwinningscadeau. Robert Doornbos maakte een indrukwekkend Champcardebuut door direct bij zijn debuut als tweede te eindigen.

tekst Willem J. Staat

doornbos_race_vegas
Robert Doornbos vliegt naar de tweede plaats. Foto: Champcar


Schitterend debuut Robert Doornbos
Robert Doornbos heeft met een tweede plek bij zijn debuut in de Champcarworldseries op het stratencircuit van Las Vegas een schitterend debuut gemaakt. Robert Doornbos: “Eigenlijk hadden we niet van een betere start kunnen dromen. Ik heb ervan genoten hoewel ik me nog wel zorgen maakte over de rollende start, het zag er tenminste uit als een safety-car start. Het is toch anders dan in Europa, toen ik Junqueira bij de start met rokende banden voorbij zag komen, heb ik hem maar laten gaan, want ik wilde toch wel een lange middag beleven. Het kostte even tijd om met de rode banden om te gaan en ik had geen idee hoe lang ze het zouden houden. Mijn ingenieur Mike Cannon is een goeie vent. Hij bleef kalm. Om eerlijk te zijn heb ik nooit zoveel neutralisaties meegemaakt. De pitstops waren erg goed, de tweede was wel erg lang. Toen moest ik brandstof besparen en dat was wel erg nieuw voor mij, omdat hij maar bleef schreeuwen dat ik moest besparen. Wat wil je nu eigenlijk wat ik doe, parkeren of zoiets. Maar ik ben blij voor mijn sponsors, die uit Nederland zijn overgekomen. Het was inderdaad een goede beslissing om in Champcar te gaan rijden.”

Geen feilloze pitstops Power en Tracy
De Nederlander bezette gedurende lange tijd de derde positie, maar kon profiteren van het feit dat de Canadees Paul Tracy zich in zijn methanolstrategie vergaloppeerde. In de 54e ronde greep de Australiër Wil Power definitief de leiding nadat Tracy noodgedwongen een splash/dash moest maken. Robert Doornbos kon daarvan profiteren. Power had eigenlijk nauwelijks remmen meer en moest methanol besparen, maar ondanks deze problemen kon Power de zege probleemloos naar zich toe trekken. Eerder in de race had Power echter bij één van de reguliere stops de man die zijn rechter voorband moest wisselen aangereden. Hoewel Doornbos iets op de leider inliep bedroeg het verschil bij de finish ruim 16 seconden. Team Minardi USA-Engineer Mike Cannon was meer dan tevreden, want de Nederlander was tevens de best geklasseerde rookie bij de debutanten. Sinds het debuut van Arie Luyendijk Sr. in de tachtiger jaren in de toenmalige CART-Indycarseries heeft een Nederlander bij zijn debuut in “American Open Wheel Racing” niet zo goed gepresteerd!

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet