Sportscars

Sportscars: Goed en slecht nieuws uit de ELMS

new livery IEC front

Een kleine drie weken voor de seizoensopener van de European Le Mans Series is er goed en slecht nieuws voor het Europese langeafstandskampioenschap. Hoewel het seizoen na de verplichte pauze in verband met het coronavirus eindelijk van start gaat op het circuit van Paul Ricard, heeft Covid-19 de plannen van sommige teams in de war gegooid.


Tekst: Marcel ten Caat (Twitter: @marceltencaat)

Foto: Inter Europol Competition

Nyck de Vries komt dit jaar namens Mercedes uit in de Formule E en rijdt daarnaast voor Racing Team Nederland in het FIA World Endurance Championship, maar De Vries bleek toch nog ruimte te hebben in zijn agenda. De Vries zal voor het Russische G-Drive Racing aan de start verschijnen van de ELMS. De Vries rijdt bij G-Drive Racing samen met Roman Rusinov en de snelle Deen Mikkel Jensen. Op Le Mans zal Jean-Eric Vergne de plek van De Vries overnemen, aangezien de Nederlander daar voor Racing Team Nederland zal rijden. De auto's van Racing Team Nederland en G-Drive Racing worden overigens allebei door het Franse TDS Racing ingezet. Wie de plek van De Vries bij de ELMS-race op Spa overneemt is nog niet bekend gemaakt. De race in België valt samen met de Formule E in Berlijn, waardoor zowel De Vries als Vergne niet beschikbaar is. G-Drive Racing zal in ieder geval ook geen gebruik kunnen maken van de diensten van Job van Uitert, die vorig jaar bij het team reed. Van Uitert rijdt dit jaar voor de concurrent van G-Drive Racing, United Autosports.

Slecht nieuws kwam er uit de hoek van Ultimate en Inter Europol Competition. Het Franse Ultimate zou dit seizoen met een Oreca 07 aan de start verschijnen, maar de pandemie heeft ervoor gezorgd dat Jean-Baptiste Lahaye, Matthieu Lahaye en François Heriau in Le Castellet niet aan de start verschijnen. Jean-Baptiste Lahaye liet al weten dat hij en Matthieu het hele seizoen niet zullen rijden, maar dat de kans bestaat dat Heriau later dit jaar nog met andere coureurs zal kunnen deelnemen. De Lahayes willen zelf in 2021 weer terugkeren.

Inter Europol Competition presenteerde de nieuwe kleurstelling van de auto's, maar liet ook direct weten dat twee van de vier auto's niet aan de start zullen komen. De Ligier JS P217 met startnummer 33 en de Ligier JS P320 met startnummer 14 blijven vooralsnog aan de kant staan. Teambaas Sascha Fassbender liet in een verklaring weten dat ook hier de pandemie de veroorzaker van alle problemen is. De eerder vastgelegde coureurs, waaronder de Amerikaanse IMSA LMP3 kampioen Austin McCusker, kunnen door de strenge reisbeperkingen niet naar Europa reizen. In de ogen van Fassbender komt de (her)start van het seizoen daarom net iets te vroeg. Inter Europol hoopt later in het seizoen beide auto's alsnog in te kunnen zetten.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet