Sportscars

Sportscars: Renger van der Zande gearriveerd in de VS voor hervatting IMSA-seizoen

200629 Zande vliegtuig
Mondkapje op, documenten bij de hand: Renger van der Zande op weg naar de VS

Komend weekeinde wordt – zo'n vijf maanden na de Rolex 24 At Daytona – het seizoen in het Noord-Amerikaanse IMSA WeatherTech SportsCar Championship hervat met de IMSA WeatherTech 240 at Daytona. Vanuit Nederland staat alleen Renger van der Zande aan de start, die in Daytona als leider in de tussenstand van het kampioenschap terugkeert naar de plaats van zijn glorieuze overwinning in januari. Slechts één Nederlandse deelnemer: een laagterecord sinds de start van het IMSA-kampioenschap in 2014. We spraken met Van der Zande, die inmiddels is aangekomen in Florida.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: Renger van der Zande, KafeRacer, Rebocar/R. de Boer

"We zijn binnen", meldde Renger van der Zande, nadat hij gisteren met Delta naar Atlanta vloog. IMSA had gezorgd voor de nodige documentatie voor mensen die van buiten de VS moesten aanreizen. "Uiteindelijk was het bij het Department of Homeland Security niet eens heel erg nodig", aldus Van der Zande. "Ik heb het gewoon afgegeven en ze zeiden: 'Het klopt, je kunt naar binnen, je komt om te racen.' Ze wilden nog wel even weten hoeveel geld ik bij me had om hier eventueel langer te kunnen overleven, maar ik heb gezegd: 'Als het goed is, ben ik over drie weken weer weg'. Ik heb ook nog gevraagd of je gewoon op en neer kunt reizen en op zich kan dat, al is wel het advies om twee weken in quarantaine te gaan. Ook in mijn geval nu, je kunt je eraan houden, maar het hoeft niet."

200629 Zande Schultis
Weerzien met een oude teamgenoot: Renger van der Zande met Mirco Schultis en diens gezin

Van der Zande heeft voor de komende periode, waarin de IMSA-races in Daytona en Sebring op het programma staan, een onderkomen in Florida: "Ik ga nu naar een huis in Tampa, daar vlieg ik vanaf Atlanta heen. Daar slaap ik bij Mirco Schultis, mijn oude vriend en ex-teamgenoot. Die heeft inmiddels een nieuw huis en zijn oude huis mag ik gebruiken, in Siesta Key, een mooie omgeving. Dan gaan we dit weekeinde in Daytona eindelijk weer racen! Het team komt pas op vrijdag vanuit Indianapolis naar Daytona, dan alles opbouwen, vrijdag ook testen en trainen en zaterdag de race. Een heel strak schema om zo min mogelijk contact te hebben met iedereen. Er wordt echt alles aan gedaan om de regels na te leven en op die manier te kunnen gaan racen."

200629 Zande Heseltine
Autosport-advocaat Dustin Heseltine hielp Van der Zande en tal van andere Europese coureurs met de formaliteiten

Een aantal Europese IMSA-coureurs reisde al eerder richting de VS. "Ik ben inderdaad wat laat vertrokken en ik vond het ook best wel spannend", geeft Van der Zande toe. "Ik ben blij dat het allemaal goed is gegaan en dat ik naar binnen kon. Dan zie je dat het toch werkt met een visum, wat toch altijd wel omslachtig is om voor elkaar te krijgen, maar in dit soort moeilijke situaties heb je er je voordeel van. Dustin Heseltine, de autosport-advocaat die mij ook geholpen heeft bij mijn visumaanvraag, gaf ook de nodige tips mee. In het vliegtuig moest ik ook nog een formulier invullen, maar dat was verder alles."

200629 Zande Heylen
Bij Kafe Racer in Dunedin, de bikeshop van Jan Heyen (foto), huurt Van der Zande zijn fiets in Florida

De komende dagen zal Van der Zande in Florida vooral besteden aan fietsen en trainen ter voorbereiding op het raceweekeinde. "Ik heb met Earl Bamber, Laurens Vanthoor en Oliver Gavin afgesproken, zo'n beetje ons vaste fietsgroepje. Ik huur mijn fiets bij Jan Heylen, de Belgische oud-coureur, die hier in Florida zijn bikeshop heeft. En na het weekeinde in Daytona spreek ik nog af met Martin Fuentes, met wie ik vorig jaar in Las Vegas gereden heb. En tussendoor heb ik ook nog wel wat verzekeringswerk voor Gullwing te doen. Dat gaat immers ook gewoon door!"
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet