Formule 1

Formule 1: McLaren slaat terug met dubbeloverwinning

Na een rampjaar zonder overwinning heeft McLaren in Sepang eindelijk weer het God Save The Queen gehoord. Met een overtuigende dubbeloverwinning sloeg McLaren een belangrijke slag in de titelstrijd. De zilveren boekten hun winst bij de start, door gelijk beide kopposities in handen te nemen. Deze werden vervolgens niet meer uit handen gegeven aan de achtervolgende Ferrari’s, die eindigden op een derde plaats voor Räikkönen en de vijfde voor Massa.

Tekst: Daan Jeuken

start_sepang

De start is onbetwist voor de McLarens. Alonso passeert leider Massa aan de binnenkant en pakt de leiding, Hamilton passeert zelfs beide Ferrari’s in de eerste bochtencombinatie. In de tijd dat Alonso vervolgens lekker kan uitlopen houdt zijn teamcollega de Ferrari’s op. Dit levert een fantastisch gevecht op; Massa jaagt ongeremd op de McLaren-coureur die niet voor een gat gevangen zit. Kimi Räikkönen zit op het vinkentouw en loert op een gaatje. Dit gaatje komt er wanneer Massa voor de tweede keer in dezelfde bocht probeert Hamilton te verschalken, maar zich ook voor de tweede keer op rij verremt en door het gras gaat. Dit kost hem maarliefst drie plaatsen, hij valt terug tot achter Heidfeld. Dit alles is koren op de molen van Alonso die per ronde een dikke seconde uitloopt op zijn gevolg.

Eerste uitvaller is wederom een Spyker, dit keer parkeert Adrian Sutil zijn auto bij de start al in de grindbak. Ander startslachtoffer is Vitantonio Liuzzi die weliswaar doorrijdt, maar een nieuwe neus moet gaan halen en daarmee de aansluiting verliest. De volgende plaats die hij wint is die van Christijan Albers, die in ronde 8 al de pits in draait. Albers’ Spyker staat vast in zijn derde versnelling en wordt daardoor erg warm. Hiermee is de race voor het Nederlandse team al na 8 ronden afgelopen.

In de openingsfase ontstaan er een hoop leuke duo’s. Vooraan zijn het Hamilton – Räikkönen, daarachter Heidfeld – Massa en daar weer op volgend vechten Kubica en Rosberg een leuk onderling duel uit. Dit laatste levert de Pool weinig op, want hij gaat in ronde 11 de pits in, waar hij met problemen aan de achterkant spaarzame secondes verliest. Rosberg rijdt verder op de zesde plaats, zijn teamgenoot Wurz die inmiddels is opgerukt naar de elfde plaats onderstreept dat Williams redelijk op snelheid zit.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet