Mazda MX-5 Cup

Mazda MX-5 Cup E-sports Edition: Maciej Krolikowski en András Király winnen op Suzuka

sfeerbeeld

In de derde editie van de Mazda MX-5 simraces verschenen er 20 rijders aan de start. Iets minder dus dan in de vorige edities op Zandvoort en Spa-Francorchamps. Wellicht dat de V-Max testdag gisteren op Circuit Zandvoort hiervoor een reden was, aan de reisafstand zal het niet liggen. In de eerste race wist Maciej Krolikowski vanaf de achtste startpositie verrassend te winnen. In de tweede race pakte András Király in de derde ronde de leiding, om vervolgens een voorsprong op te bouwen van bijna zeven seconden op Danny Kroes. Daarmee werd Király de dagwinnaar en mag hij binnenkort gaan toeren in de Mazda Roadster.

Foto's: Screenshot via Apex Racing TV

Deze race ontbreken onder andere smaakmakers als Daan Pijl, Milan Teekens, Maxime Oosten, Koen Bol, Wouter Boerkamps, Max van Splunteren en Charles Zwolsman. Maar met 20 deelnemers is het weer een mooi veld en op het bijna zes km lange circuit van Suzuka zal er ongetwijfeld weer een spannende strijd ontstaan.

onboard

Caresani snel
In zowel de vrije training als in de kwalificatie domineert Colin Caresani. Met een ronde van 2:26.702 pakt de jonge coureur de pole, voor Robin Monster die 0.439 langer nodig heeft voor een ronde Suzuka. András Király start als derde en Danny Kroes vierde.

start-breed-r1

Race 1
Caresani is bij de start slecht weg, hij valt terug naar P5 maar weet zich in de eerste ronde alweer terug te knokken naar de tweede positie achter Király. Het blijft voorin wisselen van positie, Király, Kroes, Monster en Caresani rijden allen enige tijd op kop. In de vierde ronde zit Király in een bocht aan de buitenzijde, Caresani duikt binnendoor en de twee Mazda's raken elkaar. Király valt terug naar P10, Caresani naar P7. De wedstrijdleiding grijpt niet in, dus is het een race-incident en er volgen geen straffen.

close-racing

Drive through
Beide rijders weten weer naar voren te komen, Caresani op P3 achter Monster op kop en Kroes op P2. Király rijdt op P4, maar heeft een achterstand van ruim vier seconden op Caresani. In ronde acht zit Caresani op de bumper van Kroes, hij wil erlangs maar duwt daarbij Kroes om. Kroes valt terug naar P5, Caresani stuurt direct de pitstraat in voor kennelijk een drive through penalty.

drie-dik

Geen aanval, of toch
Monster behoudt de leiding, maar ziet Krolikowski levensgroot in zijn spiegels. In de voorlaatste ronde lijkt de Poolse Nederlander niet bij machte om Monster aan te vallen, maar dat doet hij wel in de laatste ronde. Met succes, want Krolikowski pakt de zege voor Monster, Dirk Schouten en Király.

start-race-2

Race 2
Door de reversed grid mag Tony Vijfschaft vanaf pole starten. Dat doet hij prima, hij gaat als eerste bocht 1 in en behoudt de leiding. Lang duurt dat echter niet, want Kroes neemt de leiding over en vanaf startpositie 10 is Caresani al doorgestoten naar de derde positie achter David Plasman. Vijfschaft valt steeds verder terug.

chaos-bocht-1-race2

Touché
Opnieuw raken Kroes en Caresani elkaar, met een spin en vele verloren posities tot gevolg. Caresani moet vanaf P12 terugvechten, maar wordt even later van de baan gedrukt waarbij hij hard de vangrail ingaat en zijn race is over.

crash-caresani-r2

Gaatje
Király heeft inmiddels de leiding genomen en moet enkele ronden knokken met Plasman en Kroes, die de kopgroep al snel weer heeft gevonden. Wanneer Plasman en Kroes de strijd met elkaar aangaan slaat Király een gat en dan is hij weg, hij bouwt een steeds grotere voorsprong op en als hij geen fouten maakt kan de zege hem bijna niet meer ontgaan.

kiraly-op-kop-r1

Lachende tweede
Achter de raceleider zitten zes rijders dicht op elkaar en wanneer zij de eindfase ingaan is onmogelijk te voorspellen wie er nog meer op het podium zullen komen.
Uiteindelijk is Kroes de lachende tweede en Joey Alders, vorig seizoen zeer succesvol in het Aziatische F3-kampioenschap, werd derde.

neus-mazda

Mazda Roadster
András Király scoorde met 25 punten op Suzuka het beste en mag op pad met de door Jur Raatjes tere beschikking gestelde Mazda MX-5 Roadster. Veel plezier András!

Meer nieuws over de volgende Mazda MX-5 Cup E-sports Edition volgt zodra er een nieuwe datum bekend is.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet