Diversen

Div: Alex Zanardi nog minstens één week in kunstmatige coma

Er is nauwelijks verandering gekomen in de klinische toestand van Alex Zanardi die vorige week bij een ernstig ongeval met zijn handbike ten val kwam. Het gezondheidsmanagement van de universiteit van Siena meldt dat de patiënt van de polikliniek Santa Maria alle Scotte in stabiele omstandigheden heeft doorgebracht maar het neurologische beeld blijft ongewijzigd.


2020 Thumbs Up
Hopelijk is het met het ziektebeeld ook Thumbs Up. Maar we moeten voorzichtig zijn. Het gevaar is nog niet geweken.

Tekst en Foto Willem J. Staat

Alex Zanardi nog minstens één week in kunstmatige coma
Er is momenteel weinig verandering in de gezondheidstoestand van Alex Zanardi. Chirurg Dr. Roberto Gusinu verklaart het volgende: "De neurologische toestand is nog steeds ernstig. De komende week zullen wij beslissen of wij het bewustzijn wat naar beneden brengen dhr. Zanardi uit zijn coma te halen. Wij wachten hier bewust lang mee omdat de verwondingen ernstig zijn.

Wat hart/bloedsomloop betreft is de klinische toestand stabiel evenals de hartslag/bloedsomloop, beademing en stofwisseling. Uit neurologisch zicht is de toestand van de patiënt blijvend ernstig. Onze prognose is erg terughoudend."

Het is onzeker of de Paralympische sporter volledig zal herstellen. Dr. Oliveiri wijst erop dat Zanardi met een ernstige schedelblessure is binnengebracht. Pas als hij ontwaakt weten we hoe zijn werkelijke toestand is. Die blijft echter zeer ernstig en uit medisch oogpunt levensgevaarlijk. Een dergelijke toestand kan elk moment verslechteren. De ingrepen verliepen volgens plan."

Professor Dr. Sabino Scolletta: "Hoe meer tijd Zanardi in een stabiele toestand doorbrengt betekent des te meer hoop. Ook bevestigde hij dat er contact met de huisarts van Alex is opgenomen omdat schade aan het gezichtsvermogen niet uitgesloten geacht mag worden." Inmiddels loopt er een justitieel onderzoek naar het voorwiel omdat een technisch defect niet uitgesloten geacht mag worden. Er wordt tevens onderzocht of oneffenheden in het wegdek een rol in het drama gespeeld hebben.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet