NASCAR

NASCAR: Schockerende racistische daad richting Bubba Wallace op Talladega

De Talladega 500 mag dan naar vandaag zijn uitgesteld maar een schockerende racistische daad zorgt voor grote krantenkoppen. Afgelopen weekend werd in de garage van Petty Motorsports-coureur een opgehangen stop ontdekt. Een racistische daad die herinnert aan de lynchpartijen te midden van de slavernij destijds in de VS.

2020 Wallace 1
Bubba Wallace liet enkele weken geleden duidelijk zijn stem horen. Maar van het verwerpelijke racisme is nog geen afscheid genomen zoals de onsmakelijke daad op Talladega liet zien.

Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR

Schockerende racistische daad richting Bubba Wallace op Talladega
Zowel door de NASCAR-organisatie als door Bubba Wallace zelf is geschokt gereageerd. Bubba Wallace: " Deze verachtelijke daad van racisme maakt me diep verdrietig. Dit is een pijnlijke herinnering om te begrijpen dat we als samenleving verder moeten gaan en dat we vasthoudend moeten zijn in de strijd tegen racisme. De afgelopen week ben ik overweldigd door de steun van persoonlijkheden vanuit de NASCAR-industrie zowel van de rijders als van de concurrerende teams. Samen zetten we ons in om een echte verandering door te voeren en de zaak op te pakken voor een gemeenschap die door iedereen wordt geaccepteerd.

Niets is belangrijker dan dat we ons niet laten afschrikken door onaanvaardbare acties van degenen die alleen maar proberen haat te verspreiden. Zoals mijn moeder vandaag zei: "Ze proberen je alleen maar bang te maken." Het zal me niet breken, ik zal niet terugvallen. Ik zal blijven verdedigen van waar ik in geloof"

De NASCAR-organisatie reageerde als volgt: " Wij zijn woedend en verontwaardigd en kunnen niet sterk genoeg uitdrukken hoe series wij deze haatdaad nemen. Wij hebben onmiddellijk een onderzoek geopend en zullen er alles aan doen om de verantwoordelijke persoon/personen te identificeren en deze uit de sport te verbannen. Binnen NASCAR is geen ruimte voor racisme."

Wallace ontving steun van NBA ster James LeBron: "Het is walgelijk, weet dat je niet alleen bent broeder Bubba Wallace. Ik sta aan je zijde en alle andere atleten zijn dit ook. Ik wil nogmaals herhalen hoe trots dat ik op je ben op je verlangen om te vechten voor veranderingen in de sportwereld en de VS"

2020 Herstart Wallace
Bubba Wallace met de No 42 Petty Ford op Martinsville.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet