Diversen

Div: Toestand Alex Zanardi "stabiel, maar ernstig"

Zanardi portret

De toestand van coureur Alex Zanardi, die gisteren ernstig gewond raakte bij een zwaar ongeval met zijn handbike, is stabiel, maar ernstig. Dat is het belangrijkste nieuws uit een verklaring van dr. Giuseppe Oliveri, hoofd neurochirurgie aan de polikliniek Santa Maria alle Scotte in Siena, waar Zanardi gisteravond drie uur lang werd geopereerd. Zoals aangekondigd vond er op het middaguur een persconferentie plaats, waarbij nadere informatie over Zanardi's toestand gegeven werd.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto: Willem J. Staat

Na de operatie werd Zanardi in een kunstmatig coma gebracht, een gebruikelijke procedure om de druk op de hersenen te verminderen. Daarnaast ligt hij aan de beademing. "Op het moment zijn de waarden goed, maar vanuit neurologisch perspectief kan er nu natuurlijk nog niets worden gezegd", aldus dr. Oliveri. Hij legde uit dat het de nodige tijd vergt voordat de toestand van een patiënt zich na een operatie stabiliseert.

De Italiaanse autoriteiten onderzoeken nog hoe het ongeval, waarbij Zanardi gisteren aan het eind van de middag zo zwaar gewond raakte, heeft kunnen gebeuren. Hij nam deel aan een estafettekoers voor handbikers van 'Obiettivo Tricolore', een Italiaans initiatief ter promotie van gehandicaptensport. Door nog onbekende oorzaak – sommige bronnen spreken van een technisch defect – kwam Zanardi op de provinciale weg SS 146 tijdens de afdaling van een heuvel met een daling van vier procent in een rechterbocht aan het einde van een lang recht stuk op de verkeerde weghelft terecht, waar hij werd geraakt door een vrachtauto. De 44-jarige bestuurder van de vrachtauto werd onderzocht op alcohol- of drugsgebruik, maar die test viel negatief uit.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet