Diversen

Div: Gezondheidstoestand Alex Zanardi blijft zeer ernstig

Alex Zanardi heeft gisteravond een drie uur durende operatie ondergaan maar zijn gezondheidstoestand wordt als zeer ernstig omschreven zo deelde het Santa Maria alle Scotte Ziekenhuis in Siena mede.

2020 Olympisch winnaar

Tekst en Foto Willem J. Staat

Gezondheidstoestand Alex Zanardi blijft zeer ernstig
Volgens een medisch bulletin van het ziekenhuis onderging Zanardi een delicate neurochirurgische operatie vanwege een ernstig hersentrauma. Het ongeluk van de eigenlijk onverwoestbaar lijkende sportheld heeft in Italië een enorme schok teweeg gebracht. De Italiaanse premier Guiseppe Conte tweette: "Je hebt nooit opgegeven met je buitengewone kracht binnenin heb je duizenden problemen overwonnen. Geef niet op. Heel Italië is met je."

Inmiddels heeft de Italiaanse justitie wel een strafrechtelijk onderzoek naar het incident en de organisatoren van de wedstrijd ingesteld. Het duurde ruim 20 minuten voordat medisch personeel ter plaatse was. Gedurende die tijd bleef Alex wel bij kennis. Ook zijn vrouw was aanwezig. Wel bevestigde de Associated Press dat de helm van Alex bij het ongeval was losgekomen.

In 2001 crashte Alex Zanardi op de Eurospeedway nadat hij door Alex Tagliani frontaal werd aangereden. De Italiaan verloor daarbij beide benen maar gaf nooit op. Twee jaar later reed hij een speciaal daarvoor gebouwde Champcar de laatste 12 ronden op de Eurospeedway. Het leverde hem wereldfaam op.Vervolgens kwam hij voor BMW in het toenmalige WTCC uit en won in 2005 voor de eerste maal op Oschersleben en behaalde in de autosport meerdere successen.

Op de Paralympics van 2012 en 2016 won Alex vier gouden medailles en twee zilveren medailles en ontwikkelde zich tot één van de meest ervaren gehandicapte sporters ter wereld die zelfs zijn eigen protheses wist te ontwikkelen. Juist enkele uren voor het ongeval publiceerde autosport.nl een bericht dat Alex aan de finale van het Italiaanse GT kampioenschap zou deelnemen. Zo ver zal het nu waarschijnlijk niet meer komen.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet